Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kádtöltő ASMR

Sokaknak segíthet ellazulni

2022. január 10. | Papp Tibor |  2796 |

Kádtöltő ASMR

Van egy jelenség, mely eredetileg elalvást segítő módszerként terjedt el. Segít relaxálni, elaludni, megmozgatja az érzelmeket, elcsábít és a közelség érzetét kelti. Sokan minden éjjel erre alszanak el.

A ’90-es évek eljén egy Németországban élő idős rokonunkat látogattuk meg. A szokásos családi csevej közben rokonunk bemutatta, hogy a kisrádióját két állomás közé hangolja (ahol nincs vehető állomás, az analóg FM vevők ilyenkor monoton sistergést, ú.n. fehérzajt produkáltak), és erre a monoton hangra tud ellazulni, könnyebben elaludni.

A jelenségnek ma már neve is van: az ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response, magyarul kb. önálló érzéki-idegi reakció) kifejezés arra az érzésre, amely az embereknél akkor keletkezik, amikor stimuláló hangokat hallgatnak vagy videókat néznek. Sokan úgy írják le ezt az érzést, mint „bizsergést”, mások szerint ez az érzés mélyen ellazít, és akár elalvást is okozhat. Vannak, akiknél kisgyermeküket nyugtatja meg, altatja el az ASMR.

Rengeteg ASMR videó található a YouTube-on, köztük szép számmal vannak hosszú idejű, csaptelephangot, kádtöltőhangot adók. Az alábbi egy ilyen fürdőhangok lejátszási listán található. A kommenteket nézegetve feltűnik; meglepően sokakban vált ki kellemes érzéseket a folyamatos vízcsobogás.

Érdemes megemlíteni, hogy bár sokan rajonganak az ilyen videókért, legalább ennyien gyűlölik is ezeket. Ha ön kíváncsi vagy nyitott rá, kezdődhet az ellazulás:

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Videó