Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kádtöltő ASMR

Sokaknak segíthet ellazulni

2022. január 10. | Papp Tibor |  2308 |

Kádtöltő ASMR

Van egy jelenség, mely eredetileg elalvást segítő módszerként terjedt el. Segít relaxálni, elaludni, megmozgatja az érzelmeket, elcsábít és a közelség érzetét kelti. Sokan minden éjjel erre alszanak el.

A ’90-es évek eljén egy Németországban élő idős rokonunkat látogattuk meg. A szokásos családi csevej közben rokonunk bemutatta, hogy a kisrádióját két állomás közé hangolja (ahol nincs vehető állomás, az analóg FM vevők ilyenkor monoton sistergést, ú.n. fehérzajt produkáltak), és erre a monoton hangra tud ellazulni, könnyebben elaludni.

A jelenségnek ma már neve is van: az ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response, magyarul kb. önálló érzéki-idegi reakció) kifejezés arra az érzésre, amely az embereknél akkor keletkezik, amikor stimuláló hangokat hallgatnak vagy videókat néznek. Sokan úgy írják le ezt az érzést, mint „bizsergést”, mások szerint ez az érzés mélyen ellazít, és akár elalvást is okozhat. Vannak, akiknél kisgyermeküket nyugtatja meg, altatja el az ASMR.

Rengeteg ASMR videó található a YouTube-on, köztük szép számmal vannak hosszú idejű, csaptelephangot, kádtöltőhangot adók. Az alábbi egy ilyen fürdőhangok lejátszási listán található. A kommenteket nézegetve feltűnik; meglepően sokakban vált ki kellemes érzéseket a folyamatos vízcsobogás.

Érdemes megemlíteni, hogy bár sokan rajonganak az ilyen videókért, legalább ennyien gyűlölik is ezeket. Ha ön kíváncsi vagy nyitott rá, kezdődhet az ellazulás:

Videó