Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Cook ezredes gőzfűtése

2022. március 4. | VGF&HKL online |  2159 |

Cook ezredes gőzfűtése

1745 május 2-ára datálva jelent meg a londoni Philosophical Transactions 43. számában Wm. Cook ezredes tollából egy rövid leírás. Ez volt az első alkalom, amikor egy könyvben említették az épületek meleg vízzel vagy gőzzel fűtésének lehetőségét.

Cook ezredes javaslatot tett a helyiségek melegítésére a falak mentén csövekben szállított gőzzel vagy forró vízzel. Elképzelése szerint a konyhai tűzhelynél keletkezik annyi hőenergia, amellyel több helyiséget is lehet fűteni.

Javaslatát ábrával is illusztrálta:

A: zárt rézüst
B: a rézüsthöz rögzített ólom- vagy rézcső, amelyben a meleg víz vagy gőz áramlik, a cső a helyiségek falához van rögzítve
C: szabályozószelepek, amelyekkel az áramlás sebessége változtatható
D: kifolyó
E: vízzel teli tartály vagy ciszterna, a rézüst feltöltésére

Ma úgy mondanánk, egy nyitott rendszerű, gravitációs, egycsöves hidraulikus fűtést talált ki. Mindegyik helyiségnél szabályzószelepet gondolt alkalmazni (az ábrán két helyen, C-vel jelölve), de a víz visszaforgatására még nem gondolt, azt a kimeneti ponton (D) egyszerűen a szabadba vagy egy ciszternába folyatta. A hajtogatott csőszakaszok a hőleadók.

Nem tudjuk, hogy Cook ezredes megvalósította-e elképzelését, amely bizonyára forradalminak számíthatott közel 300 éve.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

gőzTörténelem

Kapcsolódó