Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ventilátor házi barkács fejlesztése jeges palack segítségével

2022. július 27. | VGF&HKL online |  648 |

Ventilátor házi barkács fejlesztése jeges palack segítségével

Számítógépes szimulációval vizsgálták meg, hogy egyszerű ventilátor hogyan tehető hatékonyabbá egy jeges palack segítségével. A mérnökök azt tesztelték, hogy a ventilátor elé vagy mögé tett jeges flakon hűti-e jobban a levegőt.

Számítógépes szimulációval foglalkozó szakértők kezdtek el azzal foglalkozni, hogyan tehetik hűvösebbé otthoni munkaállomásaikat. Letesztelték, hogyan lehet megtuningolni egy egyszerű ventilátor teljesítményét.

Mérnökemberként először mindent megterveztek és két megoldást is modelleztek. Egy jéggé fagyott vizet tartalmazó palackot rögzítettek először a ventilátor mögé, majd elé. A hűtés tekintetében, a szimuláció alapján a ventilátor elé helyezett jeges palack 27%-kal hatékonyabbnak bizonyult, attól, amelyet a mögé tettek. Ezt követően a valóságban is kipróbálták a felfejlesztett hűtési megoldást és egy jéggé fagyasztott vízzel teli flakont rögzítettek a ventilátor elé, ami a tapasztalatok alapján kis mértékben javította a hőérzetet.

A ventilátor mögé helyezett palack szimulációja.

A ventilátor elé helyezett palack szimulációja. 

A prototípus tesztelése során viszont kiderült, hogy a környezeti levegőből lecsapódó párát mindenképpen fel kell fogni valahogy, különben a vízcseppek tócsát képezhetnek a ventilátor közelében.

A szimuláció az ipari felhasználásra tervezett Simcenter Flotherm szoftverrel készül.

A szimulációk az ipari felhasználásra tervezett Simcenter Flotherm szoftverrel készültek. Az informácikók, a képek és a videó forrása: Siemens

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

HűtésKlíma

Kapcsolódó