Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ön egyetért az F-gázok gyors ütemű kivezetésével?

2024. február 1. |  898 |

A hűtőberendezésekben használt hűtőközegek a technológia hajnalán, a 20 század első évtizedeiben rendkívül hatékonyak, de ugyanakkor rendkívül mérgezőek és gyúlékonyak is voltak. Szivárgásuk miatt számos haláleset történt, ezért a gyártók – részben törvényi előírások nyomása alatt – halogénezett szénhidrogén (CFC) közegekre váltottak.

Ezekről viszont az derült ki, hogy elvékonyították, kilyukasztották az ózonréteget. Ekkor a fluorozott szénhidrogénekre (HFC-kre, másképpen F-gáz-okra) váltott a hűtéstechnika, most ezeknek is menniük kell, mert fokozzák a légköri felmelegedést. Helyüket a természetes hűtkőközegek (propán, szén-dioxid) veszik át. 2050 után HFC-t tartalmazó hűtkőközeget egyáltalán nem lehet majd forgalomba hozni az EU-ban, de addig is évről-évre szorítják vissza a forgalomba hozható HFC-k mennyiségét. Bizonyos vélemények szerint ez a kivezetési ütem túl gyors, és károkat fog okozni az iparágnak és a felhasználóknak egyaránt.

Ön egyetért az F-gázok gyors ütemű kivezetésével?

A szavazás lezárult

Eredmények:

32%

Teljes mértékben. A közlekedés mellett a fűtés- és hűtéstechnikának is ki kell venni a részét a zöld átállásból.

19%

Elviekben egyetértek a céllal, de a HFC-k ilyen gyors ütemű kivezetése okozhat károkat.

25%

A ma használt HFC-ket, például az R32-t nem lehet összehasonlítani a régebben használtakkal, így GWP-érték alapján meg kellene különböztetnie a szabályozásnak a hűtőközegeket egymástól.

19%

Ez egy fentről irányított, erőszakos és értelmetlen előírás, aminek az iparág és a felhasználók is a kárát látják majd.

5%

Nincs véleményem.