Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Megéri még a napelemmel kombinált hőszivattyú-telepítés?

2023. szeptember 7. |  568 |

Nagy a káosz kommunikációs területen a napelemekkel kapcsolatos szaldós elszámolással kapcsolatban. Még a tavalyi évben írtuk meg, hogy a gyors változások, és a bizonytalanabb jogszabályi környezet irracionális döntésekre is sarkallhatja a felhasználókat.

Bátor az a felhasználó, aki saját kútfőből, csupán a hírekre, internetes információkra támaszkodva próbál épületgépészeti vagy energetikai korszerűsítést végezni saját otthonában. Napelem, kondenzációs kazán, hőszivattyú, elektromos fűtés kifejezések keringenek éjt nappallá téve a fejekben. De mi a jó megoldás? Tavaly még mindenki napelemet akart, idén év elején a hőszivattyú volt a sláger, ma, a kijózanodás pillanatában marad mégis csak a gáz... Vagy sem. Ma még a szakembereknek sincs könnyű dolguk, ha nekik szegzik a kérdést. Éppen ezért szeretnénk most a gépész szakemberek véleményét kérdezni – minden elfogultság nélkül.

Ön szerint megéri még a hőszivattyú és napelem páros telepítése?

A szavazás lezárult

Eredmények:

45%

A korszerűsítés minden esetben megéri. Úgy gondolom, hogy a jövő a hőszivattyús, napelemes rendszerek irányába mutat, és ehhez a szükségszerűséghez előbb-utóbb a jogszabályi környezet/politikai akarat is igazodik.

31%

Ha megoldódik az energiatárolás kérdése, azaz lesznek megfelelő kapacitású akkumulátorok, akkor ez nem lesz kérdés. De most még nagy a befolyása az elektromos szolgáltatóknak.

6%

Nem gondolom, hogy a napelem lenne a jövő, és a hőszivattyúknak is vannak gyerekbetegségeik. Kivárnék, és maradnék a jól bevált eszközök mellett.

10%

Hűtésre valószínűleg jó megoldás. De a fűtést nem tudják vele megoldani. Sokan megbánták, hogy napelemet, hőszivattyút telepítettek és levágták a gázt. Most újra be akarják köttetni.

8%

Nincs véleményem.