Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Önt hogy érintik szakmájában a vírushelyzet miatti korlátozó intézkedések?

2021. március 18. |  277 |

Szakmán belül igencsak megoszlanak a tapasztalatok. Egyes alkatrész-nagykereskedések zárva tartanak, így a cserealkatrészek beszerzése nehézkesebb, mint máskor. Sokan arra panaszkodnak, hogy kevesebb a munka mint máskor.

A megrendelők többsége felélte már a tartalékait, így aki csak tudja, eltolja a nagyobb tervezett beruházásokat, mint a kazáncseréket, energetikai korszerűsítéseket. Tapasztalat, hogy a támogatásokkal is a legtöbben kivárnak. A gázkészülék, klímaberendezések javítása viszont egyfajta lendületet kapott, hiszen olcsóbb a régi készülékeket rövid távon üzemképessé tenni. Mindenki arra vár, hogy feloldják a korlátozásokat, és ezzel bevételhez jussanak, amiből finanszírozni lehet majd a nagyobb beruházásokat. Az épületgépész szakmában feltűntek újra az alkalmi szerencselovagok is, akik jóval a piaci ár alatt vállalnak készülékkarbantartást, javítást. (tudjuk, hogy hosszú távon ezt a látszólagos olcsóságot drágán fizetik meg a megrendelők.) Egyes kiskereskedésekben is jelentősen visszaesett a forgalom. A vevők is tanácstalanok, némelyik építőipari üzlet nyitva tartását illetően.

Önnek mi a tapasztalata a saját szakterületén?

Jelentős visszaesést tapasztaltam, soha nem volt még ennyire rossz a helyzet. Alig vannak megbízásaink

Sokkal kevesebb a munka, mint az előző évek ezen időszakában. A működéshez szükséges forrásokat épphogy ki tudjuk termelni

Némi visszaesés tapasztalható, de nem érezzük meg a bőrünkön a vírushelyzet miatti korlátozásokat

Egyáltalán nem tapasztalok visszaesést, ugyanúgy haladunk tovább, mint az előző években

A vírushelyzet hatására emelkedett a forgalmunk