Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ajánlana ügyfelének napkollektort?

2024. május 2. |  491 |

Úgy tűnik egy ideje, hogy a napenergiát közvetlenül melegvízkészítésre használó berendezések aranykorának leáldozott. Míg húsz éve rengeteg új építésű ház tetejére szereltek napkollektort, most a helyüket a villamos energiát termelő napelemek veszik át. De még fordulhat a kocka, ha a körülmények is úgy hozzák.

A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete felvetette, hogy az új lakossági otthonfelújítási programban nevesíteni kellene a napkollektort, mint támogatott berendezést, hiszen méltatlanul került parkolópályára. A technológia számos előnyét és ismert hátrányát itt most nem fogjuk felsorolni, ehelyett arra kérjük, hogy mondja el Ön a véleményét feleltválasztós szavazásunkban.

Ön ajánlana ügyfelének napkollektort?

A szavazás lezárult

Eredmények:

26%

Semmiképpen. A napkollektorok ideje lejárt, folyton tönkre mennek, nyáron feleslegesen sok, télen semmire sem elég meleg vizet állítanak elő, nincs helyük a modern gépészetben.

26%

Ha kérhető rá támogatás, megfontolandó beruházásnak tartanám egy napkollektor telepítését, egyébként nem.

38%

Napkollektort akkor is hasznos üzemeltetni, ha a telepítését nem támogatják, hiszen fillérekből üzemeltethető, cserébe az év jelentős részében biztosítja a HMV-t.

4%

Amióta olcsón lehet napelemhez jutni, inkább arra hívom fel az ügyfelem figyelmét.

6%

Mindegy, hogy napelem vagy napkollektor, ezek a zöldnek hazudott megoldások zsákutcát jelentenek, káros következményeikkel mindannyian szembesülni fogunk.