Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mit szól ahhoz, hogy jövőre már csak közel nulla energiájú épület építhető?

2020. október 7. |  927 |

Jövőre a törvényi szabályozás szerint már csak közel nulla energiájú (KNE) lakóházak kaphatnak használatbavételi engedélyt. Az épületgépészetben a hővisszanyerős szellőztetés szerepe felértékelődik, valamint kötelező lesz a teljes energiaigényt 25 százalékban megújuló energiákból fedezni.

Az előírás új épületek építése mellett meglévő ingatlanok jelentős felújítása esetén is kötelező érvényű. Itt hívnánk fel a figyelmet egy igen erős anomáliára. A jogszabály szerint ugyanis a 300 négzetméter alatti lakóházak egyszerű bejelentés után építhetők, nem kell kérni építési engedélyt. A használatba vételhez azonban szükség van energetikai tanusítványra, és előfordulhat, hogy a követelményszint nem felel meg a BB szintet elváró követelményeknek, különösen ha az építkezés már évekkel ezelőtt megkezdődött. Ha csak a kivitelezés végeztével derül fény az esetleges hiányosságokra, akkor nagy a baj, mert az építési hatóság megtagadhatja a használatbavételt.

Az EU irányelvének tagállami alkalmazását az egyes tagállamok önállóan határozták meg. Magyarországon tehát teljesen más a közel nulla energiaigény jelentése, mint pl. Ausztriában. Természetesen ez az új magyar követelmény szigorítást jelent a korábbi évekhez képest, de egy valódi (=minősített) passzívház ehhez képest még sokkal takarékosabban bánik az energiával. Lehet ugyan kritikával élni a szigorítással, azonban figyelembe kell vennünk azt a fontos tényt, hogy az EU tagországaiban a teljes energiafogyasztás közel 40%-át az épületek energiafogyasztása teszi ki. Itt tehát a megtakarításra óriási lehetőségek állnak rendelkezésre. Ahogyan ebből a cikkből is kitűnik, a hővisszanyerős szellőztető rendszerek fel fognak értékelődni, és egyre nagyobb szerephez jutnak majd a közeljövőben.

Ön tehát mit szól ahhoz, hogy jövőre már csak közel nulla energiájú épület építhető?

A szavazás lezárult

Eredmények:

13%

Nem értek egyet, feleslegesen drágulni fognak így az épületek, és a beruházások is visszaesnek

33%

Magyarországon a piaci viszonyok és a bérek nem engedik még meg ezt a szigorítást, 5-10 év múlva kellene fokozatosan bevezetni

33%

Bár korainak tűnik az időpont, de az energiahatékonyság javítását minél előbb el kell kezdeni

21%

Az ócska gépészeti rendszereket, a tákolgatást egyszer és mindenkorra el kellene felejteni. Erre jó lesz, hogy jövőre már csak KNE épületeket lehet építeni