VGF&HKL szaklap

Mennyire okoznak problémát a régi ólomcsövek?

2020. július 8. | VGF&HKL online |  401 | |

A régi épületek felújítása során gyakran találkoznak a szakemberek ólomvezetékekkel. Teljes csere esetén nincs is probléma, a régi vezetékek kikerülnek, és jöhet a presszgép, az ötrétegű, és egy kis ötlet. Ha a strangok is ólomból vannak, akkor már nehezedik a helyzet.

Az ólomkehely-forrasztást ma már nem tanítják a gépészeti iskolákban, mint hajdanán. Idősebb mesterektől még elleshető a technika, az esetek többségében azonban ólomgebo adja a megoldást, ami szintén jó. Viszont itt figyelni kell, hogy milyen átmérőjű ólomcsövet kell szerelnünk: budai, pesti, vagy félbudai. Legjobb lemérni az átmérőt, de sokszor találkozunk azzal a megoldással, hogy a szerelő magával hoz egy darabot a gépészkereskedésbe. Ez a biztos! Ólom lefolyók esetén viszont az ötletek tárháza kifogyhatatlan. Szóba jött már a gumislag, a sziloplaszt stb., kinek mi volt kéznél. Érzésünk szerint ma már nem lehet probléma, ha a szerelő kibontja a falat, és ólomvezetékkel találkozik. Néhány évvel ezelőtt még hanyatt homlok menekültek ezektől az esetektől. Azonban minden eszköz a rendelkezésre áll, hogy ezeket a problémákat át lehessen hidalni.

Önnek mennyire okoznak problémát munkája során a régi ólomcsövek?

A szavazás lezárult

Eredmények:

30%

Egyáltalán nem okoznak problémát, nap mint nap ilyen helyzeteket oldok meg, bár hosszú távon a teljes csere lenne a legjobb

21%

Volt már olyan eset, amikor nem lehetett megoldani a helyzetet, mert az ólomvezeték annyira rossz állapotban volt

27%

Csak a teljes csere lenne szakszerű egy ilyen régi bérházban. Ha kihívnak és előre tájékoztatnak, megcsinálom a munkát

22%

Egyáltalán nem foglalkozom az ólomvezetékekkel, nem vállalom a munkát