Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Van értelme használt alkatrészek beépítésének az épületgépészetben?

2022. november 17. |  502 |

A használt alkatrészeknek, készülékeknek minden szakmában nagy piaca van. Az autóiparban ez természetes. De mennyire természetes az épületgépészetben?

A különböző internetes portálokon sorra találkozunk használt gázkazánokat árusítókkal. Egy régi készülék akár kincsesbánya is lehet alkatrész szempontból. Itt-ott használt csaptelepeket, radiátorokat, sőt, használt klímaberendezéseket is árulnak. Némelyek korszerűsítés miatt kerülnek le eredeti helyükről, mások apróbb meghibásodás miatt. Fontos, hogy az eladó megfelelően tájékoztassa a vevőt a berendezés állapotáról! A használt termékek mindig rejtenek magukban kockázatot. Lehetnek észrevétlen hibáik, és a használati idő, az amortizáció is rányomta bélyegét a készülékekre. Sok esetben azonban nincs más választás, mert a berendezések gyártása évtizedekkel ezelőtt leállt, és javítani kell. Ilyenkor a szerelő nem vállalhat garanciát a munkájára.

Ön szerint van értelme a használt alkatrészek beépítésének az épületgépészetben?

A szavazás lezárult

Eredmények:

16%

Nem támogatom. Ami egyszer elhasználódott, korszerűtlenné vált, annak a szemétdombon a helye.

25%

Alapvetően ellenzem, de sajnos a kényszer néha olyan megoldásokat szül, amikor a használt alkatrészek, készülékek beépítése szükségessé válik.

29%

Nem kell mindent cserélni, amit lehet, azt fel kell újítani. Sokszor dobunk ki olyan berendezéseket, amik még évtizedekig jó szolgálatot tehetnének.

25%

Mentsd a menthetőt! Az újrahasznosításnak az épületgépészetben is több szerepe kellene, hogy legyen.

4%

Nincs véleményem.