VGF&HKL szaklap

Mobilklímák a gyakorlatban

2019. július 31. | VGF online |  482 | |

A szakembereknek véleményét gyakran kérik ki a megrendelők egy-egy döntés előtt. Mobilklímák esetében is számtalan érvet lehet megemlíteni pro és kontra.

A mobilklímák felépítésüket tekintve megegyeznek az ablakklímákkal, csak nem ablakba vagy faláttörésbe kell beépíteni őket, hanem a bizonyos távolságon belül való mozgatás lehetőségével egy faláttörés vagy egy ablakátvezetés közelébe kell elhelyezni őket. A léghűtéses kondenzátor a szoba lehűtött levegőjét szívja magára, majd egy 150-200 mm átmérőjű, szigeteletlen flexibilis műanyagcsövön keresztül a faláttörésen vagy a kissé kinyitott ablakon keresztül juttatja ki forró levegőt a szabadba. Eközben a szobában kismértékű vákuum keletkezik, minek következtében az ajtókon, illetve a résnyire nyitott ablakon keresztül jó meleg levegő áramlik be a kezelni kívánt szobába. Mellesleg a szigeteletlen műanyagcsövön keresztüláramló, 50-55 °C-os levegő is kellemesen melegíti a szoba levegőjét. Innentől fogva a berendezés hatásfoka összemérhető egy gőzmozdonnyal, de abból sem a jó öreg 424-essel.

Kétcsöves mobilklíma

Előnye az egycsövessel szemben az, hogy legalább nem a szoba lehűtött levegőjét használja a kondenzációhoz, hanem egy másik csövön keresztül külső levegőt szív be. Viszont általában a kondenzátorventilátor motorjának teljesítményét nem növelik meg az egycsöves berendezéshez képest, ugyanakkor a két csőnek köszönhetően megemelkedik a csövekben a nyomásesés, aminek hatására szerencsétlen ventilátor kevesebb levegőt tud csak szállítani. Ennek következtében megemelkedik a kondenzációs hőmérséklet, a nyomás, vele együtt a berendezés áramfelvétele. Ja, és két darab műanyagcső fog melegíteni a szobában, valamint ezek a csövek nem túlzottan esztétikusak Viszont legalább csökkenni fog a hűtőteljesítmény. Tulajdonképpen cseberből-vederbe kerültünk.

Mobil split klíma

Tulajdonképpen a három berendezés közül még ez a leggazdaságosabb, és talán a legesztétikusabb. A doboz ugyan úgy bent zörög a szobában, mint a másik kettőnél, de legalább a 150-200 mm-es csövek helyett egy 40x20 mm-es egybesütött flexibilis csővel és kábellel van összekötve a „kültéri egységgel”, amely tulajdonképpen csak egy léghűtéses kondenzátor. Végül is a meleg ezzel a megoldással kint marad, de a kompresszor továbbra is növeli a szoba zajterhelését. Ezeknél a berendezéseknél csak egy 40x20 mm-es nyílást kell vágni az ablakkeretbe, de utána be lehet zárni az ablakot, és nem fog tudni bejönni a környezeti meleg sem a kis résen. A csöveket gyorscsatlakozók segítségével lehet a berendezésre csatlakoztatni, ha át kívánjuk helyezni a berendezést egy másik helyiségbe. Viszont arra készülni kell, hogy minden egyes átcsatlakoztatásnál kismértékű hűtőközeg-szivárgás lesz, tehát bizonyos számú átcsatlakoztatás után hűtőközeg-hiányosan (gázhiányosan) fog működni a berendezés. Mindhárom berendezéstípus elérhető csak hűtős és hűtős-fűtős kivitelben is. A modernebbek infravörös távszabályozóval is rendelkeznek.

Szavazásunk is erre a témakörre vonatkozik.

Ön szerint van értelme mobilklímát telepíteni?

A szavazás lezárult

Eredmények:

17%

Soha nem telepítenék, nem gazdaságos, és a komfortja sem megfelelő

14%

Nem javaslom a telepítését, mindenképp felhívom a megrendelő figyelmét a hátrányokra

28%

Megfelelő kompromisszumokkal használható berendezés a mobilklíma

32%

Van olyan hely, ahol csak a mobil berendezés a jó és ésszerű megoldás

9%

A legjobb megoldás, mert nem kell hozzá klímaszerelő szakember, könnyen, gyorsan telepíthető