VGF&HKL szaklap

Hová helyezzük a klímaberendezést?

2018. augusztus 22. | VGF online |  2334 | |

A jó szerelő sokszor kerül nézeteltérésbe a megrendelővel, aki a klíma beltérijét rendszerint arra a helyre kéri, ahová a legolcsóbb letelepíteni. Van, akit meg lehet győzni, de a legtöbben ellenállnak, kitartanak elképzeléseik mellett.

Munkája során mit tapasztal? Szavazzon a kérdésre!

A szavazás lezárult

Eredmények:

69%

Igen, az esetek többségében megfogadják a szerelő tanácsát, még ha az többletköltségekkel is jár.

31%

Nem, csak az számít, hogy minél olcsóbban, és minél gyorsabban fel legyen szerelve a klíma.

Az egyik legnagyobb hibát a rossz méretezésen kívül a beltéri egységek elhelyezésénél lehet elkövetni. Itt elsősorban a huzathatást kellene figyelembe venni, amely a készülék méretétől függően is változhat.

A legfontosabb, hogy a beltéri egységet úgy helyezzük el, hogy a kifújt levegő légáramába lehetőleg ne tartózkodhasson senki, kivéve akkor, ha ez egy műszaki helyiség (például szerverszoba), mert ott kifejezetten kívánatos a számítógépek légáramba kerülése. Ha már erre is figyeltünk, nem árt a beépített hőmérsékleti szenzorokat is figyelembe venni. A szerelő felelőssége az elhelyezés, valamint meg kell mutatnia a berendezés használatát a tulajdonosnak, mert valószínű nem fogja elolvasni a használati utasítást. A legfontosabb, hogy nem úgy kell működtetni a split klímákat, hogy a bekapcsolás után fél óra elteltével már eredményre számítunk.

A fűtési rendszerhez hasonlóan (októberben elindítom, áprilisban kikapcsolom) a klímát is folyamatosan használni kell. Sokan aggódnak a villanyszámla miatt. Őket meg kell nyugtatni, hogy mindent összevetve, egy split rendszer készenléti fogyasztása 10 Ft/ nap igazán nem számottevő. Be kell állítani tehát a lakás kívánt hőmérsékletét, és azon tartani, mert akkor nem kell állandóan lehűteni.