VGF&HKL szaklap

Mi a legjobb módszer a páramentesítésre?

2019. október 24. | VGF&HKL online |  1081 | |

Az épületek hőszigetelésével, hűtésével, szellőztetésével összefüggésben a helyiségekben található páratartalom szabályozása is előtérbe került. A szakirodalom szerint az ideális relatív páratartalom 40-60 százalék között kell, hogy legyen. Ezen érték alatt túl száraz, felette túl nedves a levegő. Mindkettőnek vannak egészségügyi hatásai, a magas páratartalom penészesedéshez, míg az alacsony kiszáradáshoz, köhögéshez, a komfortérzet csökkenéséhez vezethet. Különösen a felülethűtés esetén érzékeny téma a páraszabályozás, ugyanis a helyiségek páratartalma szab határt a hűtési lehetőségeknek. Egy lakásban utólag is lehet a párát szabályozni különböző eszközökkel.

Ön szerint mi a legjobb módszer a páramentesítésre?

A szavazás lezárult

Eredmények:

67%

Eleve olyan szellőzőrendszert kell kiépíteni, ami páratartalmat is szabályoz

6%

Mobil párásító berendezés használata a leghatékonyabb, és ár érték arányban a legjobb

14%

Split klímával könnyen ki lehet szedni a párát, és szárítani a levegőt, és túl is hűthető a lakás

8%

Ha kevés páradús levegő jut a lakásba, akkor nincs szükség drága szabályozókra, eszközökre

5%

Egy kis sót kiteszünk, az biztosan felfogja a kellő mennyiségű párát

 • Mobil páramentesítő
  A készülék a hátulján szívja be a levegőt (ha nagyon vizes lenne valahol a fal, érdemes háttal arrafelé fordítani), majd hűtőközeg segítségével lehűti a beszívott levegőt, az abból kicsapódó párát pedig a készülék tartályába gyűjti. Utána a levegő áthalad egy olyan részen, ahol visszamelegíti a gép, hogy jelentősen ne változtasson a helység hőmérsékletén, majd a készülék tetején kifújja a levegőt. Mobil párátlanító készülékek alkalmazásának előnyei, hogy azonnali megoldás, és a kívánt páratartalom könnyen beállítható, ezáltal a lakások is jobban hűthetőek. Viszonylag olcsó berendezések (kb. 50 ezer forint/darab/helyiség). Hátránya, hogy újabb energiafogyasztót kell alkalmazni az épületben, hangosan üzemel, az összegyűjtött vizet rendszeresen üríteni kell. Ez a legegyszerűbb megoldás, azonban pont a zajmentes működési előnyt veszti el a felülethűtés, ha mobil párásító készüléket használunk.
 • Csendes üzemű split klímák beépítése
  Ezzel a hűtési módszerrel be lehet állítani a szükséges páratartalmat a helyiségben, valamint a kívánt hűtési hőmérsékletet. Az épület jellege miatt a kültéri egységek elhelyezése akadályokba ütközhet. Ezzel a módszerrel akár a túlhűtés is megengedett lehet.
 • Meglévő szellőztető berendezés beszabályozása
  Kevesebb páradús levegőt juttatunk a lakásba azzal, ha visszaszabályozzuk a légkezelőt. Közben figyelni kell a helyiségek CO2 tartalmát, hogy a légminőség megfelelő legyen. Mivel a helyiségekben az ablakok nyithatók, így elkerülhetetlen a lakóknak azon hozzáállása, ha kicsit rosszabbnak érzik a levegőt, ablakot ne nyissanak. Éppen ezért ez a módszer nem alkalmazható megfelelően.
 • Kémiai úton történő párátlanítás
  Ehhez elsősorban valami vízmegkötő anyagot kell választanunk. Léteznek a kereskedelmi forgalomban olyan rendszerek, amelyek használhatók. Ilyen a nátrium-szulfát, magnézium-szulfát, a kálcium-klorid, vagy a közönséges konyhasó. A kémiai úton történő páramentesítők olyan anyagok, melyeknek kristályvizes változata más színű, így láthatóvá válik, ha már „kimerült”, és cserélni kell. Ennek az előnye, hogy csendes, viszonylag olcsó megoldás, hátránya, hogy viszonylag kevés nedvességet tud megkötni, állandó figyelmet igényel, és rendszeresen cserélni kell.