VGF&HKL szaklap

Meddig mehet el a gázszerelő?

Gázkazán elektromos telepítése

2019. július 3. | VGF online |  775 | |

Némely gyártó a kazánjait dugvillával együtt szállítja, azonban a legtöbb esetben csak egy vezeték „lóg ki” a készülékből. Legálisan mit kezdhet ezzel egy gázszerelő?

Elvileg, a gázszerelő szerelhet dugvillát a kazánra, és mobil módon bekötheti azt az elektromos hálózatba. Fix bekötést nem szerelhet, egyrészt az áramütés veszélye miatt, másrészt mert nem villanyszerelő szakember. Kazán típustól függően 2 pólusú kismegszakítót, C4A illetve C6A teljesítmény igény szerint kell beszerelni. Amennyiben olyan részbe építjük be a kazánt ahol a gyártó előírja a kiegészítő érintésvédelmet, akkor 16A 30 mA 2 pólusú áramvédő kapcsolót is fel kellene szerelnünk. A kereskedelmi forgalomban kapható un. mobil FI relé, amelyet szintén telepíthet a gázszerelő is.

Az EPH kialakítását szintén villanyszerelő szakember végezheti. Az összes vízvezeték, fűtés, gáz csövet össze kell kötni egymással EPH szalaggal 6 kvadrátos zöld-sárga vezetékkel . Ezeket az épület EPH csomópontjába kell végül bekötni. A gázóra átkötése is fontos, szintén 6 kvadrátos zöld-sárga vezetékkel. A készülék üzembe helyezéséhez szükség van EPH nyilatkozatra, melynek kiadásához megfelelő jogosultságra van szükség.

Mi a helyzet a fali termosztáttal? Ennek bekötése az esetek többségében gyengeáramú bekötés. Amennyiben vezeték kiépítése szükséges, szintén villanyszerelő szakemberre lesz szükség. A rádió frekvenciás termosztát működéséhez gyakran hálózati áramra is szükség van. Ennek megoldására szintén elengedhetetlen a villanyszerelő. Vezetékes összekötés esetén 3×0,75 kvadrátos vezeték szükséges a bekötéshez. A termosztát elhelyezésénél fontos, hogy szélcsendes naptól védett belső falra rakjuk azt lehetőleg ne párás helyre, mert ezek az előnytelen elhelyezések téves működést eredményezhetnek. A Külső hőmérsékletérzékelő elhelyezéséhez sem kell feltétlenül villanyszerelő szakember. Ügyeljünk az elhelyezésnél a környezeti hatásokra Pl: ne rakjuk tűző napra se az északi oldalra az érzékelőt, mert az téves működést eredményez. Nagy vízmennyiség esetén a szükség lehet plusz szivattyú beépítésére, melynek villamos bekötését szintén szakemberre kell bízni. Ha a kazánunk ezt nem tudja működtetni, mert a vezérléséből hiányzik a funkció, akkor be kell építenünk egy v. több morzeérintkezős relét is.

Elvégezheti a gázszerelő a kazán és a fűtési rendszer elektromos tartozékainak bekötését?

A szavazás lezárult

Eredmények:

33%

Igen, ha tisztában van a működéssel és kellő tudással rendelkezik

7%

Igen, de ellenőriztesse a munkáját egy elektromos szakemberrel is

7%

Ha a szükség úgy hozza, a gázkészülék szerelő is lehet villanyszerelő

53%

Nem, mindenképp be kell vonnia az ilyen jellegű munkákba elektromos szakembert