Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gyors az épületgépész szakma fejlődése?

2023. február 16. |  419 |

Az elmúlt 15-20 évben az épületek gépészeti megoldásanál új anyagok, berendezések, új filozófiák jelentek meg, melyekhez a szakmának alkalmazkodnia kell.

Ma már nincs olyan középület, irodaház, szálloda, ahol ne lenne hűtés, de nem luxus a lakossági klíma sem. A falakon kondenzációs kazánok dübörögnek, a megfelelő ivóvízminőségéről házi vagy ipari víztisztító gondoskodik. A hőszivattyú és a hibrid kazán is már számos otthonban megfelelően dolgozik, a tetőket pedig ellepték a napelemek. Előre törtek a műanyagcsövek, és ma már forrasztás és hegesztés helyett préselés a menő. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a belső levegő minőségére, előtérbe került a gépi szellőztetés. Sok dolog változott, amit a szakma a piaci igényeknek megfelelően jól le is követett. Egyesek szerint túl gyorsan, nincs megfelelő anyagi erő, pályázati forrás a változások lekövetésére, mások szerint bőven van szellemi és technológiai potenciál a gyorsabb fejlesztésekre is.

Ön szerint mennyire gyors az épületgépész szakma fejlődése?

A szavazás lezárult

Eredmények:

5%

A nemzetközi kiállítások felhozatalát tekintve lassúnak érzem, főleg hazai viszonylatban. Sok innováció egyáltalán nincs kihasználva.

58%

Inkább a korszerűsítések folyamatát érzem lassúnak. A lakások, épületek le vannak maradva az új technológiák mögött, a szakma pedig olyan ütemben fejlődik, ami követhető.

35%

Gyorsnak érzem a változásokat, szakmacsoporton belül is folyamatosan képeznünk kell magunkat, hogy megismerjük a legújabb technológiákat. A felhasználók pedig a jól bejáratott technikákban bíznak.

3%

Követhetetlennek érzem a változásokat, és a hagyományos megoldásokban hiszek.

0%

Nincs véleményem.