Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Megbízható energiahordozó a földgáz?

2023. május 4. |  658 |

Szinte minden évben megjelenik egy-két cikk, hogy bizonyos céldátumra betiltják a gázkazánokat, megtiltják a vezetékes földgáz használatát. A földgázhasználat úgy tűnik túlmutat az észszerű műszaki kérdéseken, mára már nem csupán a tüzeléstechnika eszközévé vált.

Az elbizonytalanítás sokaknak okoz nehézséget, az energiahordozókkal kapcsolatos kérdések napjainkban kulcsfontosságúvá váltak. Lesz-e gáz, mi lesz a régi készülékekkel, vagy éppen milyen alternatíva kínálkozik egy belvárosi, műemléki, gázkonvektoros épületben, melynek homlokzatára sem az utcafrontra, sem pedig a belső udvarra nem helyezhető semmiféle műtárgy. Sőt, elektromos vezetékei múltszázadiak. Korszerűsítésre mindig szükség van, a kérdés csak az, hogy milyen áron, és ki állja a költségek jelentős részét.

Részinformációkra alapozva sokan elhibázott döntéseket hoznak. Így születnek a terv nélküli, olcsó kivitelezésű hőszivattyúk, a különböző elektromos fűtések stb. Fontos tehát a tájékozódás, a szakemberek véleményformálása.

Ön szerint megbízható energiahordozó a földgáz?

A szavazás lezárult

Eredmények:

19%

Igen, teljes mértékben. Szinte kimeríthetetlenek a tartalékok, amik rendelkezésre állnak.

67%

Megbízható energiahordozó, de a döntéshozókon sok múlik, hogy a jövőben is számíthassunk rá. Gyors változtatásokat elképzelhetetlennek tartok, ha úgy alakul, lesz elég idő az átállásra.

12%

Kevésbé bízom a földgázban, ezért már most célszerűnek tartom alternatívákban gondolkodni.

2%

Minél előbb le kell válni a gázról, be sem kell vezetni a gázvezetéket a házakba.

0%

Nincs véleményem.