Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Megismételhető a tavalyi siker?

2023. május 18. |  655 |

Vannak arra utaló jelek, hogy az épületgépészeti beruházások volumene idén elmarad a tavalyitól. Igaz, 2022 kiugróan jó évnek számított ebből a szempontból. Lapunk arra kíváncsi, mire számítanak ebből a szempontból – saját magukra vonatkoztatva – az épületgépészet területén dolgozó szakemberek.

Elképesztő számokat produkált tavaly az épületgépészeti piac, a hőszivattyúk forgalma például megduplázódott 2021-hez képest. A roham jelentős részben annak a következménye volt, hogy megszüntették a korlátlan rezsitámogatást, így a lakossági és közületi fogyasztók egyrészt spórolásba, másrészt energetikai/gépészeti jellegű beruházásokba fogtak. Igen ám, de mostanra ezek a munkák már jórészt kifutottak, ráadásul a korábbi évekre jellemző állami beruházásdömping is mérséklődött, így pedig nehéz lesz megfejelni a tavalyi számokat.

A várható visszaesést számos felmérés végeredménye valószínűsíti, a „terepen” dolgozó kollégákat, legyenek bár vízvezeték-szerelők vagy klímatelepítők, eddig még legjobb tudomásunk szerint nem szólította meg senki. Mi most ezt megtesszük, szavazás formájában.

Látva az év eddigi eredményeit, 2023 egészére ön visszaesést, stagnálást vagy növekedést valószínűsít saját tevékenységére vonatkoztatva 2022-höz képest?

A szavazás lezárult

Eredmények:

13%

Jelentős növekedést várok, az eddigi tapasztalataim nagyon kedvezőek.

17%

Valamekkora növekedést el tudok érni idén is, de a tavalyi dinamikát valószínűleg nem érem el.

23%

Örülök, ha szinten tudom tartani magam.

9%

Csekély visszaesést várok idén a tavalyi eredményeimhez képest.

36%

Jelentős negatív fordulatot valószínűsítek, az idei megrendeléseim mennyisége jóval elmarad majd a 2022-esetől.

2%

2022 olyan kiugró év volt, hogy a 2023-as évet inkább a 2021-essel összehasonlítva tudjuk reálisan megítélni.