Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Elegendő csak az iszapleválasztó, hogy megvédjük a gázkazánt?

2020. június 10. |  2812 |

A gyakorlatban egyre többször találkozni olyan ledugult kazánhőcserélőkkel, ahol a rendszerbe beépítettek iszapleválasztót. Felmerül tehát a kérdés, hogy pusztán a mágneses iszapleválasztó teljes egészében megvédi-e a készülék legdrágább alkatrészét, a hőcserélőt.

A mágneses iszapleválasztók, ahogyan a neve is jelzi, elsősorban a mágnesezhető részecskéket, a radiátoriszapot szűri meg. A frissen telepített fűtési rendszerben a rendszermosást nem lehet megspórolni, mert ha ez a művelet elmarad, szinte biztos a két éven belüli kazántestcsere. A kiépítést végző gépészek gyakran bemondják az üzembehelyezőknek, hogy megtörtént az átmosás, azonban a tapasztalat az, hogy 50 százalékban mégis elmarad a rendszermosás. Ezen kívül nem minden iszapleválasztó fogja meg a kisebb „spén” darabokat. Célszerű tehát egy Y szűrőt is beépíteni a kazán elé, hogy megakadályozza a különböző sorják, építési törmelékeket stb. kazánba jutását. Való igaz, hogy többletmunkával, többletköltséggel jár ez a beavatkozás, mégis sok kellemetlenségtől kímélheti meg a szerelőket ez az alkatrész.

Ön szerint elegendő csak az iszapleválasztó, hogy megvédjük a gázkazánt?

A szavazás lezárult

Eredmények:

7%

Bőven elég az iszapleválasztót beépíteni, a jó minőségű alkatrész teljes védelmet biztosít

16%

Ha át volt mosva a rendszer, és volt inhibítoros feltöltés, egy egyszerű részáramszűrős iszapleválasztó is ellátja a feladatát

32%

Találkoztam már olyan ledugult kazánnal, ahol megvolt a rendszermosás, mágneses iszapleválasztót is beépítettek

45%

Minden esetben teszek be Y szűrőt a rendszerbe, így biztos, hogy nem jut be kosz a kazántestbe