Karbantartás

Le a gáztűzhelyekkel?

VGF&HKL szaklap

Le a gáztűzhelyekkel?

2023. február 2. |  1253 |

A tankönyvek szerint a földgáz tökéletes égésekor gyakorlatilag csak szén-dioxid és vízgőz képződik égéstermékként. Mostanában mégis egyre többször hallani, hogy be kellene tiltani a gáztűzhelyeket, mert számos légúti megbetegedés vezethető vissza a használatukra.

Futótűzként söpört végig a hír a magyar sajtón, hogy az USA-ben betiltanák a gáztűzhelyeket. Erről persze nincs szó, az viszont tény, hogy több olyan elemzés is született a közelmúltban, amely a gáztűzhelyek használatának egészségügyi kockázataira hívja fel a figyelmet. Egy tavaly év végi felmérés szerint az amerikai asztmás gyermekek 12,7 százalékánál azért alakult ki a betegség, mert a konyhában gáztűzhelyt használtak, egy másik kutatás szerint pedig Európában 7,3 százalékos ez az arány. Ezek alapján felmerült, hogy legalábbis új, szigorúbb szabályokat kellene életbe léptetni a gáztűzhelyekkel kapcsolatban, s meg kellene fontolni, hogy az új építésű ingatlanokban egyáltalán ne lehessen ilyen főző-sütő alkalmatosságot beállítani.

Lapunk azt tervezi, hogy a közeljövőben átfogó cikket szentel a gáztűzhelyek témakörének, addig is megkérdezzük az ön véleményét.

Van értelme a gáztűzhelyek visszaszorításának?

A szavazás lezárult

Eredmények:

5%

Teljes mértékben támogatom az ötletet, a gáztűzhely elavult, a környezetre és az egészségre is ártalmas szerkezet, nincs helye a konyhában!

17%

A teljes tiltás értelmetlen, de új építésű ingatlanokba valóban nem való gáztűzhely.

51%

Egy jól karbantartott és égési levegővel megfelelően ellátott, jól szellőző konyhában üzemelő gáztűzhelynek semmiféle egészségügyi és környezetvédelmi kockázata sincs, erőltetett kiváltásuk így felesleges pénzkidobás lenne.

23%

Agyrém ez az egész, már megint egy lobbicsoport akar átverni valamit a döntéshozókon.

4%

Nincs véleményem az ügyben.