VGF&HKL szaklap

Jó alternatíva-e a távfűtés?

2019. augusztus 21. | VGF online |  940 | |

Lehet-e valódi alternatíva a gyűjtőkéményes turbós, nyílt égésterű gázkazánok helyett a távfűtés? Érdemes-e egy társasháznak elgondolkodni azon, hogy igénybe vegye a távfűtőművek szolgáltatását?

Ha egy társasházban megszületik a közös gondolat abban, hogy megelőzzék a gyűjtőkéményes turbós, illetve nyílt égésterű kazánok lerobbanásával, tönkremenetelével járó problémákat, elkezdik vizsgálni a lehetőségeket. Egyik alternatíva a távfűtés, tájékoztatásért pedig a szolgáltatóhoz érdemes első körben fordulni.

Gerincvezetékre szükség van

Már célszerű előzetesen felkészülni a társasház alaprajzával, az albetétek paramétereivel stb. A szolgáltató ki fog küldeni egy műszaki csoportot, akik megvizsgálják, hogy van-e a távfűtés megvalósítására reális lehetőség. Az első, és legfontosabb, hogy van-e a közelben belátható távolságra távfűtési gerincvezeték. Eleve akkor érdemes megkeresni a szolgáltatót, ha a társasház körzetében 100-200 méteren belül található vezeték a talajban, a rácsatlakozási költségeket a távolság nagymértékben befolyásolja. Életből vett példa, hogy a gerinctől 100 méterre, 4 egymás mellett lévő társasház csatlakozási díja 35 millió forint, ez a költség csak a vezeték kiépítését tartalmazza. Ezen kívül a hőközpont telepítési díja, eszközállománya külön költséget képvisel. A helyszínre kiérkező műszaki csoport tehát megvizsgálja, hová lehetne elhelyezni a hőközpontot (pince, padlás stb.), valamint egy költségvetésben megállapítják, hogy a szekunder oldal kiépítése milyen költségekkel járna egy adott társasház esetén. Ezután születhet meg a lakógyűlési, közgyűlési döntés arról, hogy elfogadják-e a lakók a távhőszolgáltató ajánlatát, avagy nem.

Ön szerint jó megoldás a távfűtés?

A szavazás lezárult

Eredmények:

28%

Igen, az egyik legolcsóbb megoldás, jó alternatívája lehet a gyűjtőkéményes lakásokban a gázfűtésnek

37%

Jó megoldás, de költségigényes a kiépítés, és nehezen térül meg a kezdeti beruházás

25%

Nem jó megoldás, bár külföldön a távhő gazdaságos, nálunk nem, az elavult csőhálózat miatt

11%

A legrosszabb megoldás, ami létezik