Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kinek a feladata a termosztát beprogramozása?

2021. február 18. |  1657 |

A lakások, ingatlanok többségébe már programozható szobatermosztátokat szerelnek. Ennek sok előnye van, többek között az energetikai tanúsítványban is eggyel jobb besorolást kaphat az ingatlan, ha programozható termosztáttal van felszerelve.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a felhasználók többsége nem törődik a beállításokkal, csak on-off üzemmódban használja a készülékeket. Sok energiát lehet megtakarítani a jó beállítással, amely számos műszaki tényező függvénye, egyebek mellett a falak szerkezete, vastagsága, hőátbocsátási tényezője, szigetelése, a külső és az elérni kívánt belső hőmérséklet közti különbség. Fontos az is, hogy mennyi ideig nem tartózkodunk az ingatlanban. Szakértői mérések alapján beigazolódott, hogy ha egy épületen nincs szigetelés, akkor a fűtés 12 órás megszakításával téglaépületek esetében 5-10%-os, könnyűszerkezetes épületek esetében pedig 10-15%-os energiamegtakarítás érhető el. Ezzel a módszerrel különösen az irodák, illetve olyan ingatlanok tudnak energiát megtakarítani, ahol naponta csak 6-8 órát tartózkodunk és 12-16 órán át vagy hétvégén nem használjuk őket.

A szerelő, illetve a telepítő ajánlása alapján kellene a termosztátokat programozni, viszont a saját napirendjét a tulajdonos ismeri igazán, és a saját komfortérzetével is ő van leginkább tisztában. Felvetődik tehát a kérdés:

Kinek a feladata a szobai termosztát beprogramozása?

A szavazás lezárult

Eredmények:

23%

A tulajdonos feladata a beállítás, kinyitja a leírást, és abból kitapasztalja, hogy hogyan működik a készülék

4%

Ha megkér a tulajdonos, akkor egy alapbeállítást programozok be a szoba termosztátokba

32%

Fel szoktam ajánlani a lehetőséget, és megmutatom, hogyan kell használni a termosztátot, majd a tulaj magának később beállítja

13%

A tulajdonossal együtt, a paramétereknek megfelelő optimális megoldást megkeressük, és felprogramozzuk a szobatermosztátot. Az alapos beállításért külön díjat számolok fel

27%

Külön díj nélkül, a tulajdonossal állítom be a szobatermosztátot az optimális, gazdaságos működésnek megfelelően

Termosztát