Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mennyire lehetnek hatékonyak a házilag barkácsolt készülékek?

2022. szeptember 8. |  534 |

A közösségi oldalakon egyre-másra jönnek elő a házilag készített készülékek, mint a hűtőből átalakított hőszivattyú, az autó akkumulátorára rákötött napelemcella, vagy a fatüzelésű „kondenzációs” kazán.

A gondolkodás, az otthoni barkácsolás minden szempontból díjazandó, sőt nagy ritkán az elsőre butaságnak tűnő dolgok is válhatnak később zseniálisakká. Azonban ahhoz, hogy egy gázkazán, vagy egy hőszivattyú, esetleg egy hőcserélős szellőztető a kellő hatékonysággal működjön, sok, és nagy tapasztalatokkal rendelkező konstruktőrök százaira van szükség. Sok ezer munkaóra, évtizedes tapasztalatok és nem mellesleg a fizika, a programozás, és a műszaki tudományok magas szintű ismerete is nélkülözhetetlen egy kifinomult berendezés megalkotásához. Ezen felül drága mérőműszerekre, laboratóriumokra is szükség van. Nem véletlenül kerül egy jó készülék több százezer, vagy több millió forintba. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy a sufni rejtekén világmegváltó berendezéseket fog építeni, bár ez nem jelenti azt, hogy ne adódna egy-egy jó ötlet.

Ön szerint mennyire lehetnek hatékonyak a házilag barkácsolt készülékek?

A szavazás lezárult

Eredmények:

23%

Az épületgépészet komoly dolog, a rosszul megépített berendezések életveszélyt és sérüléseket okozhatnak.

6%

Lehetnek jó ötletek, de az otthoni megvalósításra sem pénz, sem idő nincs.

64%

Az otthoni barkácsolás jó dolog, de a határokkal tisztában kell lenni. Ezen felül létrejöhetnek a gyakorlatban is működő megoldások.

4%

Magamban bízok, amit otthon megépítek, az biztosan jó, nem fog tönkremenni.

3%

Nincs véleményem.