VGF&HKL szaklap

Okos készülékhez okos gázszerelő kell?

2019. március 20. | VGF online |  507 | |

Az épületgépészetet a digitalizáció világa egyre inkább hatalmába keríti. A légkezelő berendezések kezelőfelülete, a gázkazánok, hőszivattyúk termosztátjai, vezérlése ma már egyre „okosabb” eszközök. kommunikálnak a világhálón, intelligensen szabályozzák a hűtést, fűtést, légminőséget, a felhasználó igényeire szabottan.

Ezeket az eszközöket be kell tudnunk állítani, programoznunk kell. Fel is vetődik csípőből a kérdés, hogy akkor ez most kinek a feladata? A szerelőé, aki részletekbe menően nem ismeri az épületben lakók szokásait? A felhasználóé, aki viszont nem ismeri a berendezés kezelését? A készülék üzembe helyezőjéé, aki először kapcsolja be a berendezést? Nehéz kérdés, és nem is tisztünk eldönteni. Tény az, hogy az okos vezérlésekkel rendelkező lakások döntő többségében nem töltik be a készülékek a funkciójukat. A programozható termosztátok több mint 90 százalékát a felhasználók csak ki/be kapcsolgatásra használják. Pedig egy jól beállított rendszer akár 20, 30, 50 százalékát is megspórolhatja a rezsiköltségeknek. A hozzá értő szakemberek árkalkulációikba be lehetne építeni a beállítási, programozási költségeket, melynek szükségességéről a felhasználó könnyen meggyőzhető.

A programozás, és a beállítások hiánya nem csak a komfort területén okoz problémát. Nagy áttörést jelentettek a villanymotorok működéséből származó energiafogyasztás csökkentésében a frekvenciaváltók megjelenése. Ma már nem lehet olyan szivattyút forgalomba hozni, amely a korszerű energiahatékonysági követelményeknek nem felel meg. Az egyik hazai szivattyúforgalmazó végzett egy felmérést, ahol az üzembe helyezett szivattyúk működését vizsgálták. Kiderült, hogy a legtöbb szivattyú teljes terhelésen dolgozik olyan helyeken, ahol megfelelő beállításokkal részterhelésen is üzemeltethetnék a készülékeket. Hiába tehát az energiatakarékos technológia, melyre horribilis pénzeket költünk, ha nem használjuk ki a lehetőségeket. Ha az üzemeltetők lusták, képzetlenek, hanyagok.

Ehhez a kérdéskörhöz kapcsolódik szavazásunk is.

Ön szerint kinek a feladata a gázkazánok, hőszivattyúk, légkezelők vezérléseinek, termosztátjainak beállítása?

A szavazás lezárult

Eredmények:

2%

A beállításokat mindig a felhasználóra hagyom, nem bajlódom vele feleslegesen

42%

Ha külön megkérnek rá, az alap dolgokat beállítom a készüléken, az alap dolgokat elmagyarázom a felhasználóknak

52%

Felajánlom a készülék beprogramozását, amiért külön díjat számítok fel a megrendelőnek

4%

Nem tudom eldönteni