Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fizessenek a cégek? Jó ötlet ez?

2024. június 13. |  267 |

Januártól a korábbihoz képest drágábban kapják a vizet a cégek, és a szennyvíz-elvezetésért is többet kell fizetniük. Ráadásul a nyakukba kaptak egy olyan alapdíjat, amelyet akkor is fizetniük kell, ha minimális a fogyasztásuk, mert nem a vételezett víz mennyiségén, hanem a vízóra átfolyási támérőjén alapul a díj.

Így fordulhatott például elő, hogy egy cég három köbméteres fogyasztás után majdnem kétszázezer forintos számlát kapott, amiből több mint 180 ezer forintot az alapdíjak tettek ki.

Az persze világossá vált, hogy a vízközmű-hálózatok felújítására, a szolgáltatás színvonalának fenntartására, pláne emelésére az elmúlt időszakban nem volt elegendő pénzük a vízműveknek, szóval valahonnan forrást kell rá biztosítani. Csak az nem biztos, hogy ennek a legjobb módja, ami megvalósult. Kérjük, mondja el erről véleményét feleletválasztós szavazásunkon!

Ön szerint igazságos döntés volt a nem lakossági fogyasztókra kiszabott áremelés?

A szavazás lezárult

Eredmények:

5%

Teljes mértékben, hiszen, szemben a családokkal, a gazdálkodó társaságok rugalmasan képesek kezelni az ilyen helyzeteket.

10%

Részben egyetértek vele, de túlzottnak érzem az emelés mértékét.

6%

Kénytelen-kelletlen elfogadom ezt a helyzetet, hiszen a víziközmű ágazatnak bevételre van szüksége.

36%

Egyáltalán nem helyeslem a döntést, amely rontja a magyar vállalkozások versenyképeségét, és nehéz helyzetbe hozza a közintézményeket.

42%

Ez a helyzet azért állt elő, mert a lakossági rezsicsökkentés nem tartható fent. Meg kellene azt szüntetni, és piaci viszonyokat teremteni piaci árak mellett.