VGF&HKL szaklap

Több lesz a munkája a konvektorszerelőknek, ha van pályázat?

2019. április 17. | VGF online |  629 | |

Ha van állami pályázat, úgy gondolnánk, lesz pénze a felhasználóknak korszerűsítésre, a szakembereknek pedig több munkája lesz. Vajon megéri bevállalni egy pályázatos konvektorcserét?

Vannak szerelők, akik szerint igen. Azoknak, akik csak konvektorokkal foglalkoznak, vagy sok konvektorcserés munkát sikerül elnyerniük. Többségében azonban a szerelők úgy nyilatkoznak, hogy nem igazán éri meg a pályázatos konvektorcserékkel foglalkozni. Az első buktató, hogy a munkát fel kell mérni. Ezt az esetek többségében még a pályázat előtt kell megtenni, azaz nem biztos a siker. Így a megrendelők nem szívesen fizetik ki a kiszállással és a felméréssel kapcsolatos költségeket. Olyan megrendelők is akadnak, akik átküldik a pályázati anyagot, és látatlanban várják a szerelőt, hogy végrehajtsa a konvektorok cserélését. ere szerződést is kötnek, és megállapodnak egy munkadíjban. A szerelő csak a helyszínen szembesül a ténnyel, hogy túl olcsón vállalta el a munkát. Nézzük az árakat! Egy új, A kategóriás ErP konvektor ára 150-200 ezer forint (melyből a támogatás maximum 96 ezer forint), a munkadíj a szükséges papírokkal 50 ezer (melyből az állam 30 ezer forintot támogat). Így egy konvektor lecserélése 250 ezer forint. Ebből állami támogatás maximum 126 ezer forint lehet, tehát 124 ezer forint önrészt kell biztosítania a pályázónak.

Ezzel szemben, ha papírok nélkül cserél valaki nem ErP konvektort, akkor a készülék 90 ezer forint, a munkadíj 20 ezer forint, azaz 110 ezer forintból jön ki. Ezzel nem bíztatnánk fekete cserére senkit, csupán a lehetséges kimeneteleket vázoltuk.

A másik, amiért egy szerelő nem szívesen vállal pályázati konvektorcserét, az a munka elvégzésének ideje. Mire a pályázatot beadják, lezárják, elbírálják, folyósítják a pénzt stb., addigra kezdődik a fűtési szezon. Így amikor egyéb, jól fizetős munkák (karbantartás, készüléktisztítás) lennének, akkor konvektort kell cserélni, ami igen időigényes foglalatosság, azaz nem jut idő a karbantartásokra. Persze mindez csak egy, de jól átgondolt vélemény a sok közül.

Önnek mi a véleménye, vajon szerelőként megéri elvállalni pályázatos konvektorcseréket?

A szavazás lezárult

Eredmények:

38%

Igen, megéri, mert a korszerű konvektorokat könnyű telepíteni, és a pályázati pénz biztos, tervezhető kifizetést eredményez

4%

Vállalom, mert minden munkára szükségem van

28%

Nem szívesen vállalom, csak akkor, ha kevesebb munkám van

30%

Nem, nem foglalkozom pályázatos konvektorcserékkel