Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Elektromos fűtés? Jó alternatíva?

2019. május 22. |  1647 |

Az elektromos fűtés manapság egyre inkább előtérbe kerül, köszönhetően a napelemek kedvezőbb árának, valamint a gázkazánok telepítési nehézségeinek. Azonban bizonyos, az elektromos fűtésben érdekelt gyártók ezt a hullámot meglovagolva féligazságokkal próbálják a vevőket rábeszélni termékeikre olyan helyeken, lakásokban, ahol az nem lenne indokolt.

Egy albérletben, a belvárosban, egy régi bérház épületében a lakás két szobájában elektromos radiátorokat szereltek fel, miközben egy 6,2 kW-os konvektor volt felszerelve a nagyszobában. A konvektor több éve nem volt bekapcsolva, még egy ágyat is rátoltak. A bérlő szerint a villanyszámla havi díja eléri a 80 ezer forintot. A konvektor teljesítményét tekintve ki bírná fűteni a teljes lakást. Azonban a lakás tulajdonosát meggyőzték az infrapanelek gazdaságosságáról, és a konvektorok elavultságáról.

Ennek ellenkezője egy békés megyei faluban található. Hatalmas, gázüzemű hőlégfúvó rendszer, a táplálási gázvezeték nagyobb, mint 1 col. A fűtési rendszert évek óta nem indították be, a karbantartó elmondása szerint több ezer forintos gázszámlát produkált egy-egy alkalom. Itt viszont remek megoldás lenne az infrafűtés, ami helyben, célzottan produkálja a meleget, ugyanis a látogató közönség az ideje nagyobb részét a padokban tölti. A templomok nagy belmagassága, és a templom rendeltetése miatt is ésszerűtlen lenne az egész templomot fűteni. Hagyományos fűtéssel a felszálló meleg levegő miatt haszontalanul a templom tetejét fűtenénk, míg a padoknál hideg maradna. Ezért sokkal célszerűbb helyi infrafűtést alkalmazni, ami közvetlenül és célzottan a templomba látogató hívőket fűti.

Ez a két szemléletes példa is mutatja, hogy van létjogosultsága az elektromos fűtésnek, azonban nem mindegy, hogy hová. A megrendelőket szakszerűen tájékoztatni kell a várható költségekről, és működési sajátosságokról. Mindenképp célszerű a fűtési módozatok tekintetében szakember, energetikus, épületgépész mérnök véleményét kikérni, aki esetleg számítással is alá tudja támasztani a várható költségek alakulását.

Ön szerint van értelme a tisztán elektromos fűtésnek?

A szavazás lezárult

Eredmények:

45%

Igen, jó alternatíva lehet a gázzal szemben napelemes rendszerrel kombinálva

24%

Igen, de csak ott, ahol egyéb fűtési módok nem jöhetnek számításba

7%

A villamos hálózat bővítése, a vezetékelés költsége, a telepítés nagyságrendileg ugyanannyi, mint egy kazáncsere, így nem feltétlenül éri meg váltani

24%

Nem, a villany háromszor annyiba kerül, mint a gáz

KonvektorPályázat