Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mi lehet a fűtési alternatíva, ha elzárják a gázcsapot?

2022. május 5. |  440 |

Hangsúlyoznunk kell, minden felvetés ebben a témában hipotetikus. Szigorú protokoll van arra az esetre, ha mindez megtörténik, viszont egy gondolatkísérletet, egy együttgondolkodást megér a téma.

Fűteni ebben az éghajlati övben télen muszáj. A múlt évben sokszor kúszott a hőmérő higanyszála –10 ˚C alá, nyilvánvaló, hogy ilyen időben nem maradhatunk fűtés nélkül. Magyarország több mint 80 százalékban földgázt használ e célból, az elmúlt évtizedekben a földgázosítási filozófia jegyében történtek a fejlesztések. Nem volt kérdés, a gáz olcsó, jó, környezetbarát és komfortos technológia. Ma is az! Azonban most a műszaki és energetikai szempontok mellett felerősödtek a politikai szempontok is, melyek nyugtalanságra, és az alternatív irányok felé kacsintgatásra adhatnak okot. Felmerülhet a szilárd tüzelés, a villamos áram, a hőszivattyús, a klímás fűtés, mint lehetőség. Mindnek vannak előnyei, hátrányai. Az sem mindegy, hogy a fűteni kívánt létesítmény hol helyezkedik el, a nagyvárosok belső kerületeiben, kis faluban stb. Valamint a kiépítés költsége sem elhanyagolható.

Ön szerint mi lehet a fűtési alternatíva, ha elzárják a gázcsapot?

A villanyfűtés lesz a megoldás. Hálózatbővítéssel, megfelelő előkészületekkel a legolcsóbb beruházás, és komfortos. Igaz, hogy az üzemeltetési költség jóval magasabb, mint a gáz

Csak a legkorszerűbb jöhet szóba, hőszivattyú és napelem együtt. Lehet, hogy drága, de ez a legjobb megoldás

Szilárd tüzelés, mert az a biztos. Olcsó beruházás, olcsó üzemeltetés. A kémény kivezetését kell megoldani

A gáznak nincs alternatívája, szerintem nem fogják elzárni a gázcsapot