VGF&HKL szaklap

A távhűtésé a jövő?

2020. február 19. | VGF&HKL online |  363 | |

A szakértők szerint húsz év múlva Európának megközelítőleg annyi hűtési, mint fűtési energiára lesz szüksége. Jó lenne ezt az igényt környezetbarát módon kielégíteni. Ennek egyik formája lehet a távhűtés.

A távhűtési rendszerek alapesetben éppen úgy működnek, mint a távfűtési rendszerek, csak éppen nem meleg, hanem hideg, jellemzően 6-9 °C-os vizet juttatnak el a fogyasztóhoz. Ha gazdaságosan akarunk üzemeltetni egy ilyen rendszert, nyilván nagy előny, ha a távhűtés és a távfűtés egy kézben van szolgáltatói oldalról nézve. A bécsi energiaszolgáltató vállalat jó példa erre (sőt, a társaság áramot, földgázt, üzemeltetést és egyéb szolgáltatásokat is kínál), amely részben a fűtő- és kogenerációs fűtő- illetve áramtermelő erőművek, valamint a szemétégetőmű hulladékhőjét használja távhűtési célokra.

Ez a technológia idehaza még alig-alig használatos, külföldön, például Ausztriában azonban már elterjedt – vagy legalábbis terjedőben van. lapunk márciusi számában hosszabb cikkben olvashatnak a távhűtésről, de addig is kíváncsiak vagyunk rá, Ön milyen jövőt jósol ennek a technológiának.

Ön szerint is a távhűtésé a jövő?

A szavazás lezárult

Eredmények:

24%

Igen, hiszen a lakóépületek hűtése mára szinte alapkövetelménnyé vált, a távhűtés pedig hatékonyabb, olcsóbb és kevésbé környezetszennyező, mint az egyedi klimatizálás

39%

Egy távhűtőhálózat kiépítése és üzemeltetése túl drága ahhoz, hogy Magyarországon reálisan számoljunk vele, de gazdagabb országokban elterjedhet a módszer

17%

A távhűtés éppolyan korszerűtlen, mint a távfűtés, nem érdemes számolni vele. Egyedi megoldásokra van szükség

13%

Bármilyen klimatizálásról is beszélünk, az környezetszennyezéssel jár, ezért el kell felejteni a hűtést. Nyáron meleg van, viseljük el!

7%

Nincs véleményem