Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Érdemes manapság horganyzott acélcsővel szerelni?

2023. szeptember 21. |  219 |

Sokan hisznek a hegesztett kötésekben, a menetvágásban, a klasszikus szereléstechnikában. Ma a piacon már nagyon sok újdonság elérhető, amely ki tudná váltani a klasszikus gépészetet.

A horganyzott acélcsövek manapság rengeteg problémát okoznak. A vékony horganyréteg miatt és a megfelelő minősítések hiányában a beszerelt hálózatok igen nagy százalékban lyukadnak ki, vagy éppen tesznek tönkre kazánokat a megfelelő védelem ellenére. A rézvezetékek, pláne a műanyag csövek kevesebb munkaórával, gyorsabb, tisztább munkavégzéssel teszik lehetővé a szerelést. Ennek ellenére a kazánházakban ritkán találkozhatunk tisztán műanyag csövekkel, inkább a szerelt osztó-gyűjtők, a hegesztett szénacél kötések a gyakoribbak, akár még családi házas szinten is találkozhatunk ezekkel a megoldásokkal. Nyilván kedvezőbb az ára a horganyzott, presszes acélcsőnek, mint a réznek. A horganyzott acél viszont direktbe kötve a kazánba, biztosan problémát fog okozni előbb-utóbb.

Ön szerint érdemes manapság horganyzott acélcsővel szerelni?

A szavazás lezárult

Eredmények:

41%

Mi a sprinklervezetéken kívül nem használjuk a horganyzott acélt. Hihetetlen, hogy még a mai napig is betervezik melegvízhálózatba úgy, hogy nincs megfelelő minősítése.

32%

Tisztában kell lenni azzal, hogy a horganyzott acélcső milyen célra használható. Ha a teljesítménynyilatkozatában szerkezetiacél-felhasználás szerepel, az épületgépészetben nem használható.

5%

Gyakran használjuk, de a kazánt ilyenkor le kell választani hőcserélővel. Meleg vizes ivóvízhálózatba viszont nem szabadna használni.

5%

Nekem még soha nem lyukadt ki, és bátran használom a horganyzott acélt mindenhova.

17%

Nincs véleményem.