Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Építsd meg a saját üvegházadat!

2015. január 14. | VGF online |  16 880 |

Építsd meg a saját üvegházadat!

A zöldség- és gyümölcstermesztés a téli hónapokban mindig egy problémás dolog szokott lenni a hidegebb éghajlattal rendelkező országokban, mint nálunk is, Magyarországon. Az üvegház ezt a problémát orvosolja, meleget biztosít a növények számára a hideg téli napokon is, bár ennek kiépítése igen költséges művelet.

Az amerikai, Benson Intézet nemrégiben kiadott egy könnyen követhető útmutatót, melyben leírja, hogyan tudunk egy saját otthoni üvegházat építeni méghozzá baráti áron. A szerkezet neve walipini amely indián nyelven meleg helyet jelent. A walipini valójában egy föld-alatti üvegház, így lehetővé teszi, hogy egész évben zöldséget illetve gyümölcsöt termesszünk.

A walipini a passzív napenergiát használja fűtésként, amit a föld magában tart. A ház téglalap alakú építmény és a földbe ásott gödörben kell elhelyezni. A lyuk 6-8 méter mélységet igényel, melyet műanyag burkolattal kell bevonni. A téglalap hosszabb oldalának kell szembe néznie a téli napsugaraknak, a rövidebb oldalak mentén a falnak eltérő nagyságúnak kell lenni a napsugarak beesési szöge miatt, így teremtve meg a maximális eregiafelhasználhatóságot. Az üvegház teteje egy duplarétegű műanyag tető mely két funkciót is ellát: védi a növényeket, illetve bent tartja a hőt az üvegházban.

Működése: lezárjuk az üvegházunkat a tetőszerkezetünkkel, ezzel egy úgynevezett légszigetelést hozunk létre. Ennek köszönhetően ez csapdába ejti a nap melegét, ezzel megnöveli a walipini belső hőmérsékletét és a házban tartja azt.

Mivel a föld alatt helyezkedik el az üvegház, kihasználja a föld hőtárolási tulajdonságát, ennek köszönhetően sokkal kevesebb energia szükséges a felmelegítéséhez, mint egy hagyományos üvegháznak. A szerkezetet természeteses vízállóvá kell tenni és rendszeres szellőztetést is igényel. Ezen kívül megfelelő vízelvezető rendszer is szükséges és figyelni kell a napsugarak ideális beesési szögére is.

A Benson intézet épített egy ilyen üvegházat, és az összköltség 300$ volt, ami kb. 70 000 Ft.