Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Napelemes szövetsátor

2015. január 20. | VGF online |  13 526 |

Napelemes szövetsátor

A kanadai-jordániai Abeer Seikaly tervező által teremtett innovatív dizájnt viselő kunyhó meglehetősen nagy szolgálatot tehet az elmaradottabb országok területén. A tervezőt a katasztrófák által sújtott sivatagi területeken élő nomád népek ihlették, melyek úgy lettek megépítve, hogy kihasználják az éghajlat által nyújtott adottságokat és csupán napfényenergia szükséges a kunyhó működéséhez.

Az épület hosszú szövetekből van összefonva komplex 3D-s alakzatokat formálva. Középen egy központi tengely helyezkedik el, és erre van ráhajtogatva az egész tetőburkolat.  A középső tengely üreges belülről, ennek köszönhetően képes vezetni az áramot és elvezetni a vizet. A sátor jól szellőzik, télen viszont a zárható nyílásainak köszönhetően jól szigetel és benntartja a meleget. Anyagának köszönhetően a fényt szinte egyáltalán nem nyeli el.

Napenergiát lehet használni az épület fűtéséhez. A külső burkolat a menedéknek elnyeli a napenergiát, amit árammá alakítanak, és akkumulátorban tárolják. Az épülethez vízelvezető rendszer is tartozik, hogy ne öntse el a víz egy esetleges nagy eső következtében.

Az épület alapvetően egy sátor, tehát a túrázók és a sátorozás kedvelői között is népszerű lehet. Ez a kialakítás minden bizonnyal az egyik legjobb ideiglenes lakhatási megoldás, amely biztosítja az alapvető emberi szükségleteket. 

Napenergia