Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Elkészült a világ első nyomtatott klímája

2015. november 12. | VGF online |  3452 |

Elkészült a világ első nyomtatott klímája

Kína lassan minden iparágban az élre tör, igaz ez a 3D-s nyomtatásra is. Néhány évvel ezelőtt a nyomtatás szó csupán egy papírlapra írt szöveget, vagy egy kirajzolódó fotót jelentett, azóta azonban nagyot fordult a világ.

A kínaiak már kisebb házakat, apartmanokat is nyomtattak három dimenziós eszközeikkel, igaz ezeknek inkább csak azért készültek el, hogy megmutassák mire képes a technológia, gyakorlati hasznuk – egyelőre – még nincs. Sokkal értelmesebb a 3D-s nyomtatóval készült légkondicionáló ötlete, melyet nemrég mutatott be a fogyasztói elektronikai cikkekre specializálódott, kínai Haier Group. A világon egyetlen így készült légkondi persze egyelőre nem olcsó mulatság, a gyártó információi szerint 6395 dollárba, azaz nagyjából 1,8 millió forintba kerül, viszont az egyedi gyártásból adódóan a leendő vevő határozza meg a készülék funkcionális képességeit és külső megjelenését is.

Az egyediség garantált, ha a vásárlók elég kreatívak, akkor könnyen kivitelezhető, hogy két egyforma klíma ne kerüljön ki a nyomtatóból. Akár családi képek, egyedi szövegek, művészeti alkotások is kerülhetnek a borításra. Bár az említett egyetlen készüléket eladták, ezért a jelenlegi, még elég erősen a prototípus fázis. Könnyen lehet, hogy az elkövetkezendő egy-két évben nem túl sok készülék kel majd el ezen az áron. Viszont a technológia terjedésével a későbbiek során jóval olcsóbbá válhat a gyártás és ezzel együtt majd a termékek is elérhető áron kerülnek a piacra.

Forrás: hoszivattyugepesz.hu

DizájnKlíma