Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A kandallót is vezetni kell az e-naplóban?

2017. március 16. | VGF online |  2495 |

A kandallót is vezetni kell az e-naplóban?

Az e-napló nem olyan régi találmány, hogy ne merülnének fel kérdések vekle kapcsolatban. Most egy olvasónk, egy kandallóépítő mester várja a kollégák segítségét, tanáccsal, ötlettel.

Kedves Szerkesztő Úr!

A segítségedet szeretném kérni, mert olyan szituációval találtam szemben magamat, amihez a saját tudásom, 25 év kandallós múltja kevésnek bizonyult.

Kandallóépítéssel foglalkozunk, és kedves Megrendelőnk legnagyobb megelégedésére készítettünk egy kandallót. Eddig nincs is semmi gond, a kandalló elváráson felül teljesít, egy közel passzív házban. Viszont a megrendelő kapott egy felhívást, hogy építésügyi hatósági ellenőrzésre számítson. Jogkövető magatartással azonnal az e-napló-hoz futott, hogy minden beírás rendben legyen. Itt találkoztunk az első problémával: kandalló és e-napló.

Megkerestem az illetékes területi építésügyi hatóságot, ahol a kettő viszonyáról semmit nem tudtak mondani. Nem tudták megmondani, kell-e bejegyzés, nem tudták, hogy ha kell, akkor ki lehet felelős műszaki ellenőr ezen a szakterületen belül. Egyet tudtak, hogy ők becsületesen, az összes előírást végrehajtva, minden területen a legnagyobb szakértelemmel elvégzik az ellenőrzést.

A nagyon segítőkész, bár sokat segíteni nem tudó fiatalember a BKIK-hoz irányított, hogy ők biztosan tudnak segíteni. Sajnos nem volt igaza, mert a BKIK-nál legalább ennyire segítőkész előadó fogadta a hívásomat, de sajnos újat mondani szintén nem tudott. Illetve de: keressem meg a Mérnöki Kamarát, ha valaki, akkor ők tudnak segíteni.

Ez sem jött össze, mert többszöri próbálkozás után a Mérnöki Kamara elérhetetlennek bizonyult.

Jöttek az ismerősök, kollégák, és a kérdés, hogy ki találkozott már hasonlóval. Szóbeszéd alapján a következőket szűrtem le:
az e-naplóba való bejegyzés általában kell, de még senki nem csinált ilyet. Az e-napló adminisztrációt a kivitelező emberei végzik, az ő felelős műszaki vezetőjük „viszi” a kandallót is. Ennyi.

Mivel makacs vagyok, nem értem be ennyivel, felhívtam egy nagyon régi, jó ismerősömet (remélem, barátomat), aki többet mozog ilyen hivatalos dolgok közelében. Tőle azt hallottam, hogy amennyiben a kandalló maga nem szerepel az építési engedélyen, akkor nem e-napló köteles, és e-naplózási kötelezettségem nincs. Ha szerepel, és az ember a generálkivitelező alvállalkozójaként jelenik meg, akkor általában a generálkivitelező gépész műszaki vezetőjét szokták felkérni (természetesen díjazás ellenében). Ha ez nem lehetséges, akkor bárki felkérhető, aki elvállalja, és rendelkezik a szükséges minősítéssel.

Amiben segítséget szeretnék kérni, az a következő:
Nem generálkivitelezővel szerződtünk, cég vagyunk, de nincs alkalmazásunkban felelős műszaki vezető, az építési tervben a kandalló nem szerepel - mi a teendő ebben az esetben? E-napló köteles-e a kandallóépítés ebben a felállásban, és amennyiben igen, akkor ki lehet ennek a felelős műszaki vezetője?

Ha valaki tudna konkrét választ adni a kérdésre, esetleges jogszabályi hivatkozással, az rengeteg segítséget jelentene számunkra, megrendelőink számára.

Köszönettel:
Belinszki Ákos

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Alternatív fűtésE-naplóFűtési rendszerHőtermelő berendezésKályhaOlvasói levélSzabályozásSzilárd tüzelés