Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hányszor fürdik a magyar?

2017. április 12. | VGF online |  2263 |

Hányszor fürdik a magyar?

A statisztika érdekes dolog, például az is elég furcsán hangzik, hogy egy házaspárnak két egész három tized gyermekének kell születnie, hogy a népességet reprodukáljuk. De hányszor fürdünk naponta a „hivatal” szerint?

Az alábbi szemelvény egy beltéri levegőminőséget vizsgáló tanulmányból származik. Már azért is megéri elolvasni, hogy megtudjuk, mi az úgymond kiszagolható szennyezőanyag mértékegysége:

„A szennyezőanyag forráserősségének a mértékegysége: 1 olf. Definíció értelmében 1 olf (olfacio = szagol, szagot áraszt) erősségű szag egyenlő egy átlagos felnőtt személy szagkibocsátásával, aki irodai vagy más egyéb nem fizikai ülő munkát végez megfelelő munkahelyi hőmérséklet mellett, szabványnak megfelelő higiéniai átlaggal és 1,8 m² bőrfelülettel rendelkezik, és naponta 0,7 alkalommal (azaz heti 5 alkalommal – a szerk.) fürdik."

Példák szagkibocsátásra:

Személy/ tárgy Szagkibocsátás
Ülő személy 1 olf
Erős dohányos 25 olf
Sportoló 30 olf
Márvány 0,01 olf/m²
Linóleum 0,2 olf/m²
Műszálas szőnyeg 0,4 olf/m²
Gumi tömítés 0,6 olf/m²

Azt azért nem ajánljuk, hogy az átlag teljesítésére törekedvén, mondjuk takarékossági okokból, egyik nap a fejünket és a bal karunkat hagyjuk ki fürdéskor, máskor meg mondjuk a fenekünket. Mert könnyen odaszólhat a kedves nejünk: Te Józsi, ma túlmégy minden határon, legalább kétolfos az aurád...

Egészség