Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Bejelentetted a kényszervállalkozásodat a lakásodba?

2017. április 12. | VGF online |  3031 | |

Bejelentetted a kényszervállalkozásodat a lakásodba?

Akkor vigyázz, mert a kéményseprés nem lesz ingyenes neked, rád nem érvényes a rezsicsökkentés! Sőt, szabadáras kéményseprésben részesülsz, ami szolgáltatótól függően több tízezer forintos költséget is jelenthet.

Tavaly nyár óta a lakosság számára ingyenes a kéményseprés, a cégeknek azonban továbbra is fizetniük kell minden egyes ellenőrzésért. Az ingyenes munkákat végző katasztrófavédelmi kéményseprők ezt annyira szigorúan veszik, hogy ha akár egy egyéni vállalkozás már be van jelentve az adott lakcímre, akkor már megtagadják a munka ingyenes elvégzését.

Kellemetlen meglepetésként éri a kéményellenőrzés ára mindazokat, akiknek bármilyen vállalkozása a lakóhelyére van bejelentve. Ha az egyik családtag másodállású egyéni kisvállalkozást indít és székhelyként saját lakcímét adja meg, akkor a kéményseprést végzők számára az azon a címen található kémény már nem számít lakossági kéménynek, tehát fizetni kell érte. Az ellenőrzés díja nem kevés, s teljesen szabadáras. Így akár kéményenként 30 ezer forintot is kifizethet éves ellenőrzési díjként az a lakó, akinek a lakását egy oda bejegyzett kisvállalkozás miatt már vállalkozói ingatlannak minősítették.

Mindebből az is következik, hogy minden egyes ingatlannak üzleti szerződéssel kell rendelkeznie, ahová egy vállalkozás székhelye vagy telephelye be van jelentve. Nincs alsó határ. Ha egy családi házban akár hatan is laknak, de egyiküknek van egy oda bejelentett egyéni vállalkozása, akkor az a ház már vállalkozási székhely, tehát nem jogosult az ingyenes szolgáltatásra. Ez alól csak a társasházak jelenthetnek kivételt: ha a társasház egyik lakásába jegyeztek be vállalkozást, attól még a társasház közös kéményei lakossági kéménynek minősülnek és jár a lakóknak az ingyenes szolgáltatás. A vállalkozási székhelyként, telephelyként működő családi házaknak viszont fizetniük kell. Ha viszont egy ingatlanba több céget is bejegyeztek, fizetni akkor is csak egyszer kell – nem cégenként, hanem kéményenként végzik az ellenőrzést.

Ilyen helyeken a katasztrófavédelem kéményseprői nem is végzik el az ellenőrzést. Kötelezik arra a ház (vállalkozó) lakóját, hogy hívjon piaci szolgáltatót és végeztesse el úgy a feladatot. A szerződés meglétét és a fizetős ellenőrzés megvalósulását pedig ellenőrizhetik is, és ha nem végeztették el a munkát, akkor büntetnek is érte.

Az érintett cégek, vállalkozások elbújni nem tudnak, a katasztrófavédelem ugyanis lekéri a hiteles nyilvántartásokat és az alapján ellenőrzi, hogy az adott ingatlanba van-e valamilyen vállalkozás bejegyezve.

Forrás: fuvarlevel.hu

Kéményseprő