Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A tavalyi évben 13%-kal több szén-monoxid-mérgezéses esetet regisztráltak, mint előző évben

2018. március 5. | Kósa Krisztina |  4100 |

A tavalyi évben 13%-kal több szén-monoxid-mérgezéses esetet regisztráltak, mint előző évben

A szén-monoxid-mérgezések minden második alkalommal a fürdőszobában következnek be. A Szerelvénybolt Kft. legfrissebb kutatása szerint a magyarok 80%-a fél a szén-monoxid-mérgezéstől, de csak tízből ketten tartanak otthon szén-monoxid-érzékelőt.

2017-ben a FŐKÉTÜSZ 1300 életveszélyes esetet tárt fel Budapesten a kéményellenőrzések során, és 29 000 olyan hibát vagy szabálytalanságot regisztráltak, melyeket az előző években már jeleztek az ingatlan tulajdonosának, de azokat nem hárították el. 

„A szén-monoxid-mérgezések tavalyi 13%-os mutatója (...) összefüggésben áll azzal, hogy egyre több otthonban szerelnek fel CO-érzékelőt, mely még idejében, nagyon kis mennyiségű szén-monoxid-koncentráció esetén beriaszt, így a megfelelő teendőkkel, köztük a hatóságok értesítésével, elkerülhetők a halálos kimenetelű balesetek” – mondta Patonai Roland, a Szerelvénybolt Kft. épületgépészeti áruházlánc tulajdonosa. 

A megelőzéshez szükséges ismeretek hiányát jól mutatja, hogy minden tizedik megkérdezett azt hiszi, hogy szúrós szagáról ismerné fel az egyébként színtelen, szagtalan gázt. Tízből kilencen tudják, hogy a fejfájás a mérgezés egyik első tünete, az aluszékonyságot, hányingert viszont már csak háromból ketten gondolják, hogy fontos lehet.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője szerint fontos, hogy legalább a mérgezés tüneteivel tisztában legyünk: „ha fejfájás, émelygés, hányinger, szédülés lép fel, esetleg a család több tagja is rosszul van, és az épületben fennáll a CO-szivárgás esélye, akkor érdemes mindenképp azonnal szellőztetni, segítséget hívni, és szakemberrel ellenőriztetni a szén-monoxid mértékét”.

A halálos fenyegetést gyakran a fürdőszoba jelenti

Az OKF adatai szerint sokan tévesen csak a gázüzemű fűtőeszközökhöz kötik a veszélyes gázt, pedig minden nyílt lánggal működő fűtő-, vízmelegítő- és főzőeszköz használatakor is kialakulhat. A szén-monoxid-mérgezéses esetek sokszor a nyílt lánggal működő fűtőeszközök hibájára és azok levegőellátásbeli hiányára, máskor pedig a kémények állapotára vezethetőek vissza.

Sokan elfelejtik, hogy olyan helyiségben is összegyűlhet a veszélyes mennyiségű szén-monoxid, ahol nincs kémény. Győrfi Pál szerint  érdemes a hálószobában is elhelyezni szén-monoxid-mérőt az éjjeliszekrényen, ugyanis így elkerülhető a halálos balesetek egyik leggyakoribb oka, miszerint a mérgező CO-dózis alvás közben nem érzékelhető. 

Még mindig keveseknél van CO-érzékelő

Azok közül, akik nem rendelkeznek szén-monoxid-érzékelővel, 85% mondja azt, hogy korábban elgondolkozott már azon, hogy beszerez egyet. Az elmaradt vásárlás oka általában az anyagiakra vezethető vissza: 44%-uk gondolja úgy, hogy túl drágák ezek a készülékek, és ezért nem futja rá a családi költségvetésből. „Jelenleg a hatóságok által is bevizsgált és hitelesített, megbízható szén-monoxid-érzékelő készülék nagyságrendileg 10-20 ezer forintos tételt jelent, mely élettartamától függően 7-11 évig jelent védelmet – mondta a Szerelvénybolt Kft. szakembere. – Sajnos egyre több külföldről, ismeretlen gyártási helyről származó készülékkel találkozni a piacon, így nagyon fontos, hogy ha valaki rászánja magát a vásárlásra, akkor kizárólag tanúsítvánnyal rendelkező terméket válasszon, megbízható, garanciát nyújtó forgalmazótól.”

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság weboldalán elérhető a szén-monoxid-érzékelők pozitív, minősített és negatív „feketelistája” is.

Megbízható és megbízhatatlan CO-érzékelők

Egy megfelelő szén-monoxid-érzékelővel mindenki nagyobb biztonságban tudhatja otthonát és szeretteit, azonban fontos, hogy a szén-monoxid-érzékelő önmagában nem akadályozza meg a mérgező gáz kialakulását, csupán jelzi annak jelenlétét. Az alábbi linken található a hatóságok által bevizsgált érzékelők listája, melyek megfelelő biztonságot nyújtanak:

http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

Ezen a linken érhető el azon érzékelők listája, melyek megbuktak a hatósági teszteken, tanácsos őket elkerülni, ha pedig valakinek ilyen készüléke van otthon, cserélje le, mert ezek csak hamis biztonságérzetet nyújtanak, nem jeleznek megfelelően veszély esetén.

http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Nem_megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

Minden szén-monoxid-érzékelő rendelkezik szavatossági idővel, ennek lejárta után le kell cserélni. A szén-monoxid-érzékelő ellenőrzését csak a teszt gombbal szabad elvégezni. Nem szabad az autó kipufogójához tartani, cigarettafüsttel lefújni, mert az így elvégzett „házi teszt” tönkreteszi az érzékelőt.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

COCO-érzékelőEgészségKéménySzénmonoxid