Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Magyarországnak rég megígért gázvezeték-fejlesztés indul a szomszédban

2018. augusztus 13. | VGF online |  1306 |

Magyarországnak rég megígért gázvezeték-fejlesztés indul a szomszédban

Pénteken elkezdődnek az építési munkálatok Horvátországban annak érdekében, hogy a lehetővé váljanak a gázszállítások Magyarország felé.

A két ország közötti gázvezeték összeköttetés (interkonnektor) eddig csak Magyarország irányából tette lehetővé a szállítást. A Plinacro horvát állami társaság total croatia news által ismertetett közlése szerint pénteken elkezdik építeni a szállítások kétirányúvá tételét lehetővé tevő első kompresszorállomást. A munkálatok a Velika Ludina nevű településen indulnak, mintegy 60 kilométerre délkeletre Zágrábtól.
Az interkonnektor kétirányúsítását Magyarország régóta szorgalmazza, a munkálatok késlekedését korábban a legmagasabb diplomáciai szintről érkező kritikus hangvételű nyilatkozatokban tette szóvá. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2015 júliusában például úgy fogalmazott, "rendkívül barátságtalan lépésnek tekintjük a horvát kormány részéről, hogy az Európai Bizottságtól újabb felmentést kért, holott az unió szabályai szerint 2013. december 31-ig minden interkonnektort meg kellett volna valósítani az EU területén".

Földgáz