Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Átver a klímaszenzor

Ha nem jól helyezed el a beltérit

2018. augusztus 15. | VGF online |  3263 |

Átver a klímaszenzor

Adott két szállodai szoba, amelyek nagyjából tükörképei egymásnak. Az egyikben jól működik a klíma, a másikban meg összevissza. Mi lehet a probléma oka, illetve hogyan lehet orvosolni azt?

A rosszul működő beltéri egységet a szerelők félig az ablak fölé helyezték úgy, hogy a  hőmérséklet-érzékelő szenzor az ablak fölé került. Így nyáron az ablaknál felszálló meleg levegő egyenesen ide érkezett, ezért a klíma vidáman hűtött még akkor is, amikor már szinte jégverem volt a szobában. Télen persze ugyanez volt a helyzet, csak fordítva. Bár a hideg levegő elvileg nem száll felfelé, ez nem zavarta abban, hogy a szenzort átverje és az folyamatosan több fokkal hidegebbnek érzékelje a szobát. Így a 22 fokra állított klíma néha egészen trópusi viszonyokat idézett elő.

A másik helyiségben a klíma majdnem ugyanoda, de nem az ablak fölé lett szerelve hanem a merőleges falra úgy, hogy a szenzor bő egy méterre került az ablaktól. Ez a távolság már elég volt ahhoz, hogy a berendezés teljesen megbízhatóan működjön. 

De mi lehet a megoldás? Átszerelni a klímát, az kissé macerás, és drága lett volna. Kivezetni a szenzort egy vezetékkel egy távolabbi pontra? Az meg nagyon barkács megoldás, és a garanciának sem tett volna jót. 

Nyilván rögtön felmerült, hogy pont erre jó a távirányító azon funkciója, amikor a benne lévő szenzor küld jelet a légkondicionálónak a hőmérsékletről. Csakhogy ezzel meg az a baj, hogy ha felszereljük a falra, mivel az infra a gombok irányából nem “látható”, az egész nem ér semmit. Hiába küldözgeti a jelet, az olyan, mintha egy falra függőlegesen felszerelt távirányítóval szeretnénk a tévét kapcsolgatni. A tévénél ilyenkor megfogjuk a távirányítót és arrafelé irányítjuk, de itt folyamatos kontaktus kell…

Végül egy egészen egyszerű megoldással sikerült elhárítani a problémát. Egy polc került a szemközti falra, ezen tanyázik a távirányító a beltéri egység felé nézve. Hely hiányában kicsit magasra került, de a berendezés azóta gond nélkül tartja a beállított hőfokot. 

Klíma