Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mivel hűtsük a tetőteret?

2019. június 26. | VGF online |  2751 |

Mivel hűtsük a tetőteret?

Ismét kaptunk egy levelet, ezúttal András írt nekünk, Vámosszabadiból. Mit gondolnak, érdemes beruháznia a passzív hűtésbe? Vagy jobb ötlet a hőszivattyú? A levelet az alábbiakban tartalmi változtatás nélkül közöljük, bízva benne, hogy meghozza a szakmai közönség segítő szándékú kommentelőkedvét.

„A családi házunk régi típusú kockaház, 10×10m-es. 1978-ban épült, mi 2004-ben vettük meg, és 2009-ben beépítettük a tetőterét. A földszinten eredetileg 5 cm-es dryvit szigetelés volt a falakon (ezen nem változtattunk), a felső szinten a falakra 10 cm-es dryvit szigetelést, illetve a tetősíkokba 25 cm-es gyapotszigetelést tettünk. Már akkor gondoltunk a nagy nyári melegekre, ezért a fenti szobákban falfűtés van, megteremtve a lehetőségét, hogy később kiépítsük a falhűtést, ha erre nagy igény mutatkozik. Nagyon szeretjük, jól működik ez a fűtés! A hűtést azóta sem építettük ki, pedig néha nagyon kellene!

A falhűtésre az volt a tervünk, hogy egy talajvízkútból (ez megvan) hőcserélővel, a fűtési körben a lehűtött vizet keringetve érünk el hűtőhatást. Ez azóta sem valósult meg. Azt mondták nekem, hogy a párafigyeléssel, minden gépészettel együtt elég költséges, és bonyolult rendszer lenne, ezenkívül rengeteg talajvizet kellene hozzá átforgatni, de most érdeklődöm, hogy esetleg meg lehetne-e egy elektromos kazánnal ezt oldani. Ezért fordulok Önökhöz! Létezik-e elektromos hűtő-fűtő kazán? (Nem létezik – a szerk.)

Azért is gondoltam erre, mert jelenleg gázfűtés van a házunkban, de idén megvalósul egy 7 kW-os napelem beszerzése, amivel az áramellátás megoldott lenne. Kértem ajánlatot klímákra az emeleti szobákba (fent 3 lakószoba + egy fürdő, és egy háztartási helység van), de ha megoldható lenne a hűtés a falakban lévő vízcsövekkel, inkább azt választanám.

Előre is köszönöm, ha válaszolnak!
András”

(Elérhetőség a szerkesztőségben)

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

HőszivattyúKlímaOlvasói levél

Kapcsolódó