VGF&HKL szaklap

Innovatív konténergazdálkodás

2015. április 28. | Matis Bálint |  6078 | |

Innovatív konténergazdálkodás

A már nem használt hajókonténereknek igen nagy hasznát veszik az építészetben, erről mi is beszámoltunk néhány alkalommal. Azonban akad egy másik kihasználási módszer ezeknek az otthon építése mellett. Ez pedig nem más, mint a farmgazdálkodás.

A konténerfarmok önmagukban nem valósítanak meg új koncepciót, de a Cropbox és Freight Farms kifejezetten erre tette fel üzletpolitikáját, mely úgy tűnik sikeresnek bizonyul. A két cég jól találta meg a helyhiány és az a termeszthető növények közötti egyensúlyt, így az általuk gyakorolt megoldásnak vezető szereplőjévé váltak.

A cégek által nyújtott kivitelezést főként a kis termőfölddel rendelkező területekre szánják, ahol akár olyan növényeket is termeszthetnek, amik eddig az éghajlat viszontagságai miatt lehetetlen volt.

Cropbox

A Cropbox vállalat a hidroponikus technológiát használja. Ez a növénytermesztés azon módja, amely nem talaj közvetítésével, hanem tápfolyadék használatával működik. A növény nem a talajban növekszik, hanem tápoldatban vagy tápoldattal rendszeresen átjárt anyagban. Az energiafelhasználás csökkentésre érdekében LED izzókat használnak a meleg és a napfény pótlására.

A Cropbox büszke arra, hogy az ő megoldásukkal akár 3000 palántát is termeszthetnek egy konténerben.

Freight Farms

A Freight Farms a nagyobb mennyiségben termelő gazdákat szólítja meg. Az általa beépített konténerekbe 2500-4500 növényt lehet nevelni, amiket kis skatulyákban helyeznek el és ennek segítségével több fajta is ültethető egy időben.

Mind a két cég egy okos eszközön futtatható alkalmazást is ad felhasználójának, mellyel a hőmérsékletet, a párát és a víz adagolását ellenőrizheti, illetve állíthatja.

Dizájn