Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nem legenda a feketecsere

2017. január 17. | Papp Tibor |  4264 |

Nem legenda a feketecsere

Tavaly egy épületgépész szakemberrel beszélgettünk, aki a fűtési szezon előtti tapasztalatait osztotta meg velünk. Talán ma is aktuális...

– A piac bizony a kivitelezőket is rákényszerítheti a feketecserére. Szeptember van (amikor beszélgettünk – a szerk.), elég hosszú folyamat, míg felkészítjük a rendszert a beüzemelésre. Most éppen egy új épületen dolgozunk, ahová nemrég vezették be a gázt, minden legálisan, kiviteli terveknek megfelelően épült. Ennek ellenére mire a rendszer „átmegy” a kéményseprőkön, a gáztervelbíráláson, nyakunkon lesz a tél. Az ilyen-olyan szabályozásoknak megfelelően a kivitelezők vállát egyre több teher nyomja, így kitolódnak a határidők. Sokszor kényszerhelyzetbe kerülünk, vagy megoldunk a magunk szakállára egy problémát, vagy egész egyszerűen tönkremegy az eddig felépített fűtési rendszer, például a fagyveszély miatt. Egy kéményseprő szakvéleményre hónapokat (konkrét esetben 3 hónapot) kellett várni. A döntéshozókban azt kellene tudatosítani, hogy a fűtéssel nem lehet várni, hiszen a tél közeleg, és a meglévő rendszerek is tönkremehetnek. A bürokráciának köszönhetően, jelenleg csak februárban vagy márciusban lehet elkezdeni egy gázmunkát, hogy az év végéig befejeződjön – mondja a kivitelező.

Felmerül a kérdés, mi történik akkor, ha a tél közepén kell cserélni majd egy kazánt, mi lesz a lakókkal?

– Csak úgy lehet, hogy bizonyos szabályokat át kell hágnunk, hogy segíteni tudjunk. Lakók, családok, milliós értékek nem maradhatnak fűtetlenül. Sokszor a legalitást ki kell kerülnünk, hogy valami működjön. Tehát életközelibb, szakmaközelibb szabályozásra lenne szükség. Ha pedig még szigorúbb szabályozások jönnek, amelyeket rá akarnak kényszeríteni egy társadalomra, függetlenül attól, hogy annak vannak-e pénzügyi lehetőségei, még elkeserítőbb lesz a helyzet. Sőt, ha valaki beépít egy kondenzációs kazánt, a gáztűzhely környékét is át kell alakítania, légbeszívó kell stb. Több olyan ügyfelem van már, aki ki akar lépni a gázszolgáltatásból, és villanytűzhelyet, fűtést akar, mert nem tudja vállalni a költségeket – teszi hozzá.

Nyilván a villany, mint a legdrágább fűtési alternatíva, sem jó megoldás, ráadásul így az elektromos hálózat bővítésére, kiépítésére lesz szükség.

– Abban az esetben érteném az összefüggést, ha atmoszferikus kazán lenne, de a kondenzációs kazánnál ennek a vizsgálatát nem kellene erőltetni. Annak az egy-két lángnak a használata az elmúlt években sem okozott légtérterhelést úgy, hogy nyílt égésterű kazán volt mellette – mondja a kivitelező.

Kékgalléros