VGF&HKL szaklap

Miért nem fagynak be a víztornyok télen?

2017. január 21. | Papp Tibor |  5039 | |

Miért nem fagynak be a víztornyok télen?

Az országos sajtót bejárták a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Göncruszka szétfagyott víztornyának képei. Az ilyen esetek szerencsére ritkák, a víztornyok tervezői, üzemeltetői a szélsőséges hőmérsékletekre is gondolnak.

A látványos göncruszkai képek kapcsán szinte alig akad olyan portál, amelyik utánajárt volna a víztornyok fagymentesítésének. Nézzük hát, miért nem fagynak be a víztornyok télen?

A Magyarországra jellemző klimatikus visznyoknál általában elegendő, ha a víztoronyban a víz folyamatosan mozgásban van, mert az áramló víz nehezen fagy meg. Továbbá, a nyomóvezetékek általában a fagyhatár alatt vannak a talajban, bennük a víz melegebb mint a felszíni vizeké, ez is fűti, fagypont felett tartja a tornyok vizét (a szabadban haladó töltö/ürítő vezetékeket ezért is látják el külső hőszigeteléssel).

Ez persze nem mindig elég, ezért van, hogy a tartályt légréssel elválasztott köpenyfallal veszik körül (a falak közötti légréteg szigetel), vagy a szerkezetbe integrált hőszigetelést alkalmaznak (pl. vasbetontornyoknál). Erősebb lehűlésre méretezéskor a víztornyokba fűtőberendezést is beépítenek.

Igazolt, hogy az áramlás az, ami a fagyást leginkább megakadályozza. Azonban, mint a göncruszkai példa is mutatja, előfordulnak balszerencsés esetek is...

Fotó: MTI - Máthé Zoltán

FagyVízellátás