Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízcsap a régmúltból

2000 éves római kori bronz vízcsap Pompeiből

2017. május 1. | Papp Tibor |  13 539 |

Vízcsap a régmúltból

Sok helyen olvashatunk az ókori Róma – mai szemmel is figyelemre méltó – vízhálózatáról, ám kevés szó esik a vízhálózat szerelvényeiől. Pedig érdemes szemügyre venni a mai kúpos csapok elődjét, a bronzból öntött római vízcsapot.

Elgondolkodtató a képen látható 2000 éves (!) szerkezet, az ókori Pompeiből. A csaptest és a dugó bronzból készült, az ólomcsöveket folyékony ólommal forrasztották hozzá. Horony és rögzítőszeg segítségével azt is megoldották, hogy a víznyomás ne tolja ki a dugót. Ma is működőképes lenne...

Forrás: Fassitelli, E. Cső és szelepek az ókori Rómában c. könyve

 

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

SzerelvényekTörténelem