Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Minden OKOS!

2017. május 15. | Szilágyi László |  1159 |

Minden OKOS!

Mik a legújabb épületgépészeti gyártmánytrendek? Az egyik kétségtelenül az, hogy amit csak azzá tehetünk, azt csináljuk okosra, legyen szó akár szobatermosztátról, akár vécéről, egyszóval bármiről, amibe elektronikát pakolhatunk. Szilágyi László ISH tudósítása.

Néhány éve indult el ez az irányvonal, hogy az analóg termékeket tegyük digitálissá. A mobiltelefonok használata és az internetes applikációk terjedésével ez a fogyasztói igény behálózta a gépészgyártókat is. Mára odáig jutottunk, hogy még a zuhanycsaptelep is lehet okos. Szinte kötelező elem minden termékpalettán, hogy legyen legalább egy hálózatra csatlakoztatható választék.

Az internetes kapcsolat sok esetben hasznos, hiszen a termék működésének minden mozzanatát mérhetővé és elraktározhatóvá teszi. Ezek az adatok visszakereshetők, elemezhetők és testre szabhatók. Ez a funkció segít számunkra, hogy optimalizáljuk a működést, és ezzel növeljük a hatékonyságot.

Egy okostermosztát esetén ez komoly energiamegtérülést, költségcsökkentést jelent a fogyasztó számára, a gyártóknak meg újabb lehetőség, hogy legyen mit kommunikálni, tudjanak egy új szegmensben versenyezni, és növelni tudják a termék hozzáadott értékét.

Ennek ellenére úgy érzem, hogy sok esetben a valós előnyök és használhatóság rovására mindez inkább csak egy látványos játék, aminek a marketingüzenete erősebb, és nem sok gyakorlati előnye van. Például mi haszna van az okos fürdőszobaszekrénynek, ami azonnal szelfiket is készít rólunk borotválkozás vagy sminkelés közben?

WC kezelőpanel, jól értelmezhető piktogramokkal. Ez a szerkezet aztán tényleg mindent tud.

 

Médiapaneles piszoár – nehogy egy percet is elmulasszunk kedvenc sorozatunkból vagy csapatunk meccséből, esetleg a haverral való beszélgetésből.

 

Mobiltelefonnal vezérelhető okoszuhany. Ennek az értelme megkérdőjelezhető, bár a mai „Z” generáció bizony egy pillanatra sem válik meg szívesen a mobiljától.

 

Médiaegységgel integrált okos fürdőszobaszekrény, szelfitükörrel. Hiánypótló!

DizájnISHOkosotthon