Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Minden FORMATERVEZETT

2017. május 15. | Szilágyi László |  3985 |

Minden FORMATERVEZETT

Mindig úgy éreztem, hogy a formatervezés egy kazánházban található műszaki terméknél pusztán szélsőséges hóbort, amihez a fejlesztők már csak akkor nyúlnak hozzá, ha nem tudnak semmi újat, semmi hasznosat kitalálni. Ekkor jönnek a dizájnerek, és olyan arculatot kölcsönöznek egy szelepnek, ami vonzóbbá teszi a terméket a vásárló részére. Szilágyi László ISH tudósítása.

Negatív előítéletem átformálódott az évek során, mert a termékek megjelenése és az egyes helyiségek funkciója is megváltozott. Ma már például egy fürdőszoba a lakás éke lehet, amire sokszor nagyobb figyelmet szánnak a lakberendezők, mint a nappalira, így az itt látható berendezések megjelenése igen is fontos szempont.

A törölközőszárító csőradiátorok piaca volt az első, ahol igazi műalkotásokat figyelhettünk meg a gyártók kínálatában, de sorolhatnám az extrém csaptelepeket és már bizony a legtöbb szanitert is. A kazánházban is sok változást történt, ami a külsőt illeti. Az Unical OSA formatervezési díja nem véletlen, hiszen ránézésre meg sem mondanánk, hogy a doboz egy A+-os kondenzációs készüléket rejt, inkább gondolnánk, hogy a folyosó vagy nappali formatervezett szekrényét látjuk.

Fontosabb a külsőnél talán a használhatóság vagy sok esetben a láthatatlanná tétel. Egyre sűrűbben találkozunk olyan megoldással, ahol a vegyes funkciójú helyiségekre olyan termékfejlesztéseket alkalmaznak, ahol a gépészeti és fürdőszobai termékek eltüntethetők, falba építéssel, fiókos rendszerekkel. Ezek közül talán a legextrémebb a fiókos vécécsésze és kihúzható mosdó volt számomra.

Falba rejtett mosdó és WC – nem látjuk, remélhetőleg nem is érezzük, de mindig ott van, ha kell.

 

Zuhanykarika, ami a Csillagkapu teleportálójára hasonlít. Kalandos!

 

Hattyú formájú mosdó-csaptelep. Trend lesz, hogy az épületgépészeti szerelvények másnak látszanak, mint amik?

 

Kaszkádrendszer dizájn-előlappal. Itt nem más formát adtak a gépészeti berendezésnek, hanem úgymond álcázták azt.

 

Pinokkió csaptelep a gyerekeknek.

 

Mennyezeti mosdócsaptelep - formabontó és izgalmas.

 

Rusztikus kerti fürdőszoba a beltérben. Hangulata, az van, tagadhatatlan.

 

Rúzst imitáló szerelvény – izgalmas.

 

Szájzuhany, kicsit másként, mint a fogorvosnál.

 

Sportos fürdőszoba.

 

Ipari zuhanyt imitáló zuhany. A loft (ipari) stílus hódít; visszatér a szocreál?

DizájnISH