Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gigantikus tolózárak Amerikában

2017. május 29. | Papp Tibor |  10 891 |

Gigantikus tolózárak Amerikában

A világ legnagyobb tolózára 100 tonna súlyú és 12 méter magas. A hatalmas monstrum Dallasban, az ivóvízhálózatban látja el a feladatát.

Mind terület, mind pedig népesség tekintetében Texas az Egyesült Államok második legnagyobb állama. A száraz, félsivatagos területen óriási a kereslet az ivóvíz iránt mind lakossági, mind pedig mezőgazdasági, ipari szinten. Számítások szerint a gyors növekedésnek köszönhetően 2060-ra megduplázódhat a jelenleg szolgáltatott vízmennyiség igény, ezért szükség van a vízhálózat korszerűsítésére, és a kapacitások gyors növelésére. Az új hálózatnak köszönhetően a napi vízhozam elérheti az 1,59 milliárd litert, amely hosszú távon megoldja a régió ivóvíz ellátását. A projekt keretében csaknem 300 kilométer csőszakaszt építenek, 3 tavat alakítanak ki, szivattyúállomással és nyomásfokozó szivattyúkkal. Ebben a projektben a hatalmas tolózárak is döntő szerepet játszanak a szükséges nyitás/zárás folyamatainak lekövetésére. Az első szelepet sikeresen felszerelték a csővezetéken; minden hidraulikus teszten átment.

Az ilyen hatalmas szelep közúti mozgatása sem egyszerű feladat. Amerikában nagyon sok kihívást jelentett az utak és hidak mérete és terhelhetősége. Sok felállítási pont nagyon távoli lesz, rossz hozzáféréssel. A mérnöki csapatnak olyan szelepet kellett megterveznie, amelyet a gyárban ki lehet építeni és tesztelni, majd összeszerelni, szállítani és a felállítási ponton összeállítani. A prototípus azonban azt mutatja, hogy a mérnökcsapat sikeresen birkózott meg a feladattal.

Forrás: waterworld.com

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

SzerelvényekVízellátás