Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Négy tipp az otthonok tökéletes szigeteléséhez

2018. március 10. | Kósa Krisztina |  3342 |

Négy tipp az otthonok tökéletes szigeteléséhez

A gondosan megtervezett és kivitelezett szigeteléssel nem csupán a gázszámla közel felét, de sok időt is megspórolhatunk. Itt van most az a négy fontos szempont, amire mindenképpen oda kell figyelni a siker érdekében.

1. A felmérés

Az energetikai felújítások során egy szakember felméri a szigetelni tervezett ház energetikai állapotát, a tanúsítványban pedig javaslatot tesz az energiamegtakarítás lehetőségeire. Ekkor kiderülhet többek közt az is, hogy a hőszigetelést megelőzően az ablakok cseréje az első lépés. A 2018. január 1-jétől hatályos, szigorított energetikai rendelet szerint elkerülhetjük, hogy az új épületet vagy „alulszigeteljük”, ami miatt csak további beruházással kaphatjuk meg a használatbavételi engedélyt, vagy éppenséggel „túlszigeteljük”, ami pedig már félő, hogya szigetelés költségének megtérülését csökkenti.

2. Tervezői jelenlét

A pontos tervezéssel folytatódik a munka. Az újépítésű házak esetében a hőtechnikai terv már része a kiviteli tervnek, mégis gyakran megesik, hogy a felújítást végzők nem áldoznak rá. Egy építészmérnök tudja ugyanis a legpontosabban meghatározni azt, hogy az épület adottságainak függvényében milyen minőségű, típiusú, illetve teherbíró képességű szigetelőanyag kerüljön a lábazatra, a falazatra és a födémekre, valamint a tetőtérbe. A szigetelési terv részeként egy anyagkiírást is kap az építtető, amellyel elkerülhető az, hogy a készülő szigeteléshez a szükséges anyagokból csakis a megfelelő minőségűt és mennyiségűt vásároljuk meg. 

3. Rendszerben gondolkodás

A szigetelés elemeit nem egyenként, különféle gyártók termékeit összeválogatva, hanem egy gyártó által készített rendszerként a legjobb és legpraktikusabb megvásárolni. Ugyanis a szigetelőrendszer elemeit a gyártók laboratóriumi körülmények között fejlesztik ki, melynek köszönhetően a rendszer különböző elemei egymással kompatibilisek lesznek. A legtöbbet azzal lehet nyerni, ha az építtető a teljes rendszerre vonatkozóan rendelkezik a gyártó garanciájával, vagyis ha esetlegesen felmerülnek minőségi kifogások, azokat érvényesíteni lehet.

4. A kivitelező csapat fontossága

Ha új házat épít valaki, az utólagos hőszigetelés esetén körültekintően kell eljárni a kivitelező kiválasztásakor. Logikus elgondolás, hogy több helyről kell árajánlatot kérni, hiszen már az ajánlat milyensége is sokat elárul az illetőről. Abban az esetben, ha nem érkezik írásos ajánlattétel, nem szabad megbízni a munkával a vállalkozót.

A részletes ajánlatnak tartalmaznia kell a szigetelés teljes kivitelezésének árát négyzetméterre lebontva,  a vállalkozóktól pedig célszerű 2-3 olyan referenciát is bekérnünk a hőszigetelési rendszert illetően, amilyen a házon is lesz, ugyanis a kőzetgyapottal és üveggyapottal készülő hőszigetelő rendszerek professzionális kivitelezéséhez nem mindenki ért ám. 

Amennyiben tavasszal vagy nyáron tervezünk belefogni a szigetelésbe, a kivitelező kiválasztását érdemes minél hamarabb elkezdeni. 

EnergiahatékonyságEnergiamegtakarítás