Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tudatlan tulajok?

Olvasói levél

2019. június 21. | Erdősi Csaba |  7873 |

Tudatlan tulajok?

Levelet kaptunk egy vízlágyító berendezéseket beüzemelő szakembertől, aki a napi munkája során megfogalmazódott kérdéseit, kételyeit szeretné a szakmai közösség elé tárni. A levelet tartalmilag változatlan formában közöljük. Várjuk a válaszokat, illetve a kapcsolódó tanulságos történeteket, szerelői tapasztalatokat!

Tisztelt Szerkesztőség!

Az utóbbi időben több új építésű családi házban is megfordultam, és az a tapasztalatom, hogy a tulajdonosok jóformán semmit sem tudnak a víz- és fűtési rendszerükről.

Ennek kapcsán az alábbi kérdéseim lennének a közösséghez:

  1. Kell-e egyáltalán gépészeti terv az új házakhoz?
  2. Ha esetleg mégis készül, akkor az elkészült szerelést ki veszi át, ellenőrzi azt?
  3. Miért nem kapják meg a tulajdonosok a kiviteli dokumentációt?
  4. Mi indokolhatja, hogy a vízhálózatot is osztón keresztül szerelik a kivitelezők (általában ötrétegű csőből, D16 méretben)?
  5.  Miért nincs betervezve padlóösszefolyó a vizes/gépészeti helyiségbe? Csak spórolásról lenne szó?

Tudom, a fentiek egy része csak amolyan költői kérdés, de érdekelne a kollégák véleménye, álláspontja ezekben a témákban.

Üdvözlettel:

László
(Elérhetőség a szerkesztőségben.)

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Olvasói levél