Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hány-tál? Különleges szaniterbe?

2019. október 9. | Lantos Tivadar |  1264 |

Hány-tál? Különleges szaniterbe?

Közeledik az Októberfest, amely a sörivás ünnepe. A különleges alkalom felértékeli egyes szaniterek fontosságát. A WC kagylók, piszoárok feladata jól definiálható, de egyéb berendezésekre is szükség van. Ezek közül a hányócsésze az egyik ilyen.

A hányókagyló vagy hányócsésze (németül: Speibecken) fürdőszobai berendezés, melybe hányni lehet. Általában kocsmák, éttermek, egyetemi bentlakások férfi toaletthelyiségeiben van felszerelve. Szinte kizárólag Németországra jellemző. „Virágkoruk” a 20. század közepén volt, számuk napjainkban hanyatlik. A mosdókagylótól abban különbözik, hogy nagyobb átmérőjű a lefolyója, így a darabos hányás is lemegy és általában zuhanyrózsa van elhelyezve a közelében, amivel a hányás leöblíthető, illetve a delikvens keze, arca megmosható. A vécékagylóhoz képest magasabban van elhelyezve, így kényelmesen és civilizáltan lehet bele hányni. Ugyanakkor a felhasználója nem foglal el egy ülővécét mások elől. A kagyló mellett vagy fölött általában kapaszkodók vannak a részeg felhasználó számára.

Különböző kiegészítőket is találni, melyek ennek a szaniternek tartozékai. Így külön lefolyószifont is gyártanak erre a célra. Azonban a legfőbb szempont a mérték és a tartózkodás, illetve a felelősség teljes alkoholfogyasztás, amely megelőzi az ilyen és ehhez hasonló alkalmatosságok szükségességét.

Szerelvények