Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A túlméretezés következményeiről

Egy cikk, és egy azt követő levélváltás tanulságai

2019. december 9. | VGF&HKL online |  4139 |

A túlméretezés következményeiről

Vajon hány százalékos fogyasztácsökkenésre számíthatunk, ha utólag szigeteltetjük a lakásunkat, és a kazánt is modernebbre cseréljük? Általánosságban nehéz erre válaszolni, hiszen minden épület, fűtési rendszer egyedi. Lapunk novemberi számában olvashattak egy konkrét esetről. A cikk nyomán az egyik olvasónk tollat ragadott, szerzőnk pedig válaszolt neki. A levélváltást, lévén szélesebb körű érdeklődésre számot tartónak ítéljük, most nyilvánosságra hozzuk.

Nem maradt visszhang nélkül a lapunk 2019 novemberi számában közölt Versits Tamás-cikk. A Szigetelés vagy kazáncsere? Jobb, ha mindkettőt elvégezzük című írásra egy épületgépész olvasónk levélben reagált, az általa felvetettekre pedig maga a szerző válaszolt. Az alábbiakban, remélve, hogy az abban foglaltak tanulságosak lehetnek, közreadjuk szerzőnk és olvasónk levélváltását, és hogy mindez érthető legyen, az eredetileg csak az előfizetőink számára hozzáférhető cikket is szabadon hozzáférhetővé tesszük.

Jöjjön tehát először maga az írás: www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2019/november/5689-szigeteles-vagy-kazancsere

A cikkre, amely egy konkrét fűtéskorszerűsítés tapasztalatait összegzi, így reagált olvasónk.

Tisztelt főszerkesztő és szerkesztő Urak, és Versits Tamás úr!

Több mint egy évtizede forgatom és tanulok az önök VGF szaklapjából, és figyelemmel követem a fűtés, hőszigetelés témákat. Annál is inkább, mert épületgépészeti tantárgyakat tanítok Balatonfűzfőn az Öveges József szakgimnázium és szakközépiskolában. A legutóbbi novemberi lapszámban olvastam Versits Tamás úr cikkét szigetelés vagy kazáncsere témában.

A cikkben közölt adatok, a hőtechnikai jobbítás után elért eredmények, a 2013–1017 között elért 6,3%-os gázfogyasztás-csökkenés rendkívül kevésnek és lesújtónak tűnik! Kb. 2,5–3 millió forintos befektetés mellett (szigetelés és kazáncsere) a 6,3%-os gázfogyasztás-csökkenés jelentéktelen, a befektetés nem térül meg egyhamar.

A továbbiakban saját mért tényadatokat közlök önökkel, ami alapján az olvasók sokkal nagyobb ösztönzést kapnának a szigetelés, ablakcsere és kazáncsere témában.

Az én szélső sorházi lakásom 1976–1978 között épült B30-as téglából, gerébtokos ablakokkal és 4 szintes (pince, fsz., I. és II. emelet, kb. 170m²) átlagos vakolással, 2000-ben használtan vásárolt, a pincében elhelyezett 42KW-os álló kazánnal. Mielőtt átalakításokhoz fogtam volna, a 2 éves (2008–2010) átlagfogyasztást összegezve megijedtem az eredménytől, ami 2200 m³/év volt.

Ablakcsere (2 rétegű fa ablakok U=1–1,4), és 10cm-es nikecell hőszigetelés után 3 év (2012–2015) fogyasztási átlaga 1400 m³/évre csökkent (1400/2200 → 36,4%-os csökkenés!)

A kazáncsere (24-es kondenzációs kazán) után a 4 éves (2015–2019) átlagfogyasztásom 1080 m³/évre csökkent. Ez a 2200m³-es bázisra vonatkozólag (1080/2200) 51%-os csökkenés!

Ezért a gázfogyasztás-csökkenésért már érdemes befektetni, nem beszélve a környezetvédelmi hozadékáról, az el nem fogyasztott gáz mennyiségéről, és a ki nem bocsátott égésgázokról.

 Üdvözlettel:

Koncz Attila, Várpalota

És akkor jöjjön Versits tamás válasza.

Tisztelt Koncz Attila úr!

Tisztelettel és köszönettel vettem tárgyban írt levelét! Annak örülök, hogy valójában meg is válaszolta a saját kérdését! Ezt abszolút nem pejoratív értelemben írom, hanem örülök, hogy Önnek ez az eredmény jött ki!

A kulcs abban van, hogy az Ön korábbi 42 kW-s kazánja pont 2x akkora (50 százalékos túlméretezés), mint amit igényelt volna a lakás. Ehhez jött a szigetelés, nyílászárócsere és a hőtermelő berendezés illesztése, ami pont a felére hozta le a hőveszteség értékét.

Ez már – akárhogy számolom – a negyede.

És mivel a kondenzációs kazán modulációs tartománya 20–100% között vehető fel átlagosan, tudja is a hőtermelő berendezés illeszteni magát a megváltozott épületfizikai tulajdonságokra.  Ez további százalékot jelent a megtakarításban.

 Nekem azért jött ki viszonylag kis megtakarítás (mennyiségi), mert korábban egy 18kW-s (majdnem oda illő) berendezés volt felszerelve. A minőségi mérőszám már sokkal jobb képet mutat.  Tökéletesen látja a dolgot, és láthatja azt is, hogy a fizika még 2019-ben sem hazudik!

 Szakmabaráti üdvözlettel:

Versits Tamás

Elnök, Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete

Olvasói levél

Kapcsolódó

Mivel hűtsük a tetőteret?