Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A túlméretezés következményeiről

Egy cikk, és egy azt követő levélváltás tanulságai

2019. december 9. | VGF&HKL online |  12 619 |

A túlméretezés következményeiről

Vajon hány százalékos fogyasztácsökkenésre számíthatunk, ha utólag szigeteltetjük a lakásunkat, és a kazánt is modernebbre cseréljük? Általánosságban nehéz erre válaszolni, hiszen minden épület, fűtési rendszer egyedi. Lapunk novemberi számában olvashattak egy konkrét esetről. A cikk nyomán az egyik olvasónk tollat ragadott, szerzőnk pedig válaszolt neki. A levélváltást, lévén szélesebb körű érdeklődésre számot tartónak ítéljük, most nyilvánosságra hozzuk.

Nem maradt visszhang nélkül a lapunk 2019 novemberi számában közölt Versits Tamás-cikk. A Szigetelés vagy kazáncsere? Jobb, ha mindkettőt elvégezzük című írásra egy épületgépész olvasónk levélben reagált, az általa felvetettekre pedig maga a szerző válaszolt. Az alábbiakban, remélve, hogy az abban foglaltak tanulságosak lehetnek, közreadjuk szerzőnk és olvasónk levélváltását, és hogy mindez érthető legyen, az eredetileg csak az előfizetőink számára hozzáférhető cikket is szabadon hozzáférhetővé tesszük.

Jöjjön tehát először maga az írás: Szigetelés vagy kazáncsere?

Olvasónk reagálása

A cikkre, amely egy konkrét fűtéskorszerűsítés tapasztalatait összegzi, így reagált olvasónk.

Tisztelt főszerkesztő és szerkesztő Urak, és Versits Tamás úr!

Több mint egy évtizede forgatom és tanulok az önök VGF szaklapjából, és figyelemmel követem a fűtés, hőszigetelés témákat. Annál is inkább, mert épületgépészeti tantárgyakat tanítok Balatonfűzfőn az Öveges József szakgimnázium és szakközépiskolában. A legutóbbi novemberi lapszámban olvastam Versits Tamás úr cikkét szigetelés vagy kazáncsere témában.

A cikkben közölt adatok, a hőtechnikai jobbítás után elért eredmények, a 2013–1017 között elért 6,3%-os gázfogyasztás-csökkenés rendkívül kevésnek és lesújtónak tűnik! Kb. 2,5–3 millió forintos befektetés mellett (szigetelés és kazáncsere) a 6,3%-os gázfogyasztás-csökkenés jelentéktelen, a befektetés nem térül meg egyhamar.

A továbbiakban saját mért tényadatokat közlök önökkel, ami alapján az olvasók sokkal nagyobb ösztönzést kapnának a szigetelés, ablakcsere és kazáncsere témában.

Az én szélső sorházi lakásom 1976–1978 között épült B30-as téglából, gerébtokos ablakokkal és 4 szintes (pince, fsz., I. és II. emelet, kb. 170 m²) átlagos vakolással, 2000-ben használtan vásárolt, a pincében elhelyezett 42 kW-os álló kazánnal. Mielőtt átalakításokhoz fogtam volna, a 2 éves (2008–2010) átlagfogyasztást összegezve megijedtem az eredménytől, ami 2200 m³/év volt.

Ablakcsere (2 rétegű fa ablakok U=1–1,4), és 10 cm-es nikecell hőszigetelés után 3 év (2012–2015) fogyasztási átlaga 1400 m³/évre csökkent (1400/2200 → 36,4%-os csökkenés!)

A kazáncsere (24-es kondenzációs kazán) után a 4 éves (2015–2019) átlagfogyasztásom 1080 m³/évre csökkent. Ez a 2200 m³-es bázisra vonatkozólag (1080/2200) 51%-os csökkenés!

Ezért a gázfogyasztás-csökkenésért már érdemes befektetni, nem beszélve a környezetvédelmi hozadékáról, az el nem fogyasztott gáz mennyiségéről, és a ki nem bocsátott égésgázokról.

Üdvözlettel:

Koncz Attila, Várpalota

Versits tamás válasza

Tisztelt Koncz Attila úr!

Tisztelettel és köszönettel vettem tárgyban írt levelét! Annak örülök, hogy valójában meg is válaszolta a saját kérdését! Ezt abszolút nem pejoratív értelemben írom, hanem örülök, hogy Önnek ez az eredmény jött ki!

A kulcs abban van, hogy az Ön korábbi 42 kW-s kazánja pont 2× akkora (50 százalékos túlméretezés), mint amit igényelt volna a lakás. Ehhez jött a szigetelés, nyílászárócsere és a hőtermelő berendezés illesztése, ami pont a felére hozta le a hőveszteség értékét.

Ez már – akárhogy számolom – a negyede.

És mivel a kondenzációs kazán modulációs tartománya 20–100% között vehető fel átlagosan, tudja is a hőtermelő berendezés illeszteni magát a megváltozott épületfizikai tulajdonságokra.  Ez további százalékot jelent a megtakarításban.

Nekem azért jött ki viszonylag kis megtakarítás (mennyiségi), mert korábban egy 18 kW-os (majdnem oda illő) berendezés volt felszerelve. A minőségi mérőszám már sokkal jobb képet mutat. Tökéletesen látja a dolgot, és láthatja azt is, hogy a fizika még 2019-ben sem hazudik!

Szakmabaráti üdvözlettel:

Versits Tamás
elnök, Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Olvasói levél

Kapcsolódó